Nastavio tradiciju

Čedomir Laćarac tridesetpet godina gaji vinovu lozu.

1670

Porodica Laćarac gajenjem vinove loze bavi se preko sto godina. Prve čokote vinove loze porodičnog vinograda Laćaraca, zasadio je Čedin deda Žarko, a potom je posao u vinogradu nastavio, njegov otac Milivoj.


– Vinogradrstvo je porodična tradicija Laćaraca. Naime ovim ni malo lakim poslom prvi je od Laćaraca počeo da se bavi moj deda, potom je od njega posao preuzeo otac, a brigu o vinogradu u poslednjih tridesetpet godina vodim ja – započeo je svoju priču Čedomir Čeda Laćarac.

– Znanje o vinogradrstvu sticao sam uglavnom od drugih, tačnije od onih koji su se uspešno bavili ovim poslom. Trenutno su u vinogradu zastupljene tri sorte grožđa, rajnski rizling, župljanka i italijanski rizling. Najmanja površina je pod župljankom, a veće površine su pod rizlingom.

Vinograd zauzima površinu od blizu 1,5 hektara, a nalazi se u Ljubi. Kako se vinograd nalazi u Sremu, prinuđen sam da grožđe u Bačku Palanku gde živim, transportujem zaobilaznim putem. Upravo iz tog razloga, još jednom bih apelovao na nadležne da se izgradi most preko Dunava, između Bačke Palanke i Neština. Ovaj most bi bio ne od lokalnog, već regionalnog značaja.

U radu oko vinograda čedi pomaže brat Steva, a u sezoni većih poslova, angažuju i određeni broj sezonskih radnika. Sa zadovoljstvom Čeda konstatuje, da problema oko prodaje grožđa kao i vina, koje takođe proizvodi, za sada nema.

– Ovogodišnji rod grožđa bio je težak 1,1 vagon. Sedam tona roda sam prodao kupcima iz Novog Sada, Futoga, kao i bačkopalanačke opštine. Preostali deo od četiri hiljade kilograma, prerađujem ili sam već preradio u vino i rakiju. Imam uglavnom stalne kupce, kako za vino tako i za rakiju.

– Na godišnjem nivou ispečem oko 200 litara rakije lozovače, i oko 1.000 litara vina. Gotovo sve količine vina i rakije prodajem, stalnim kupcima koji su se u prethodnim godinama uverili u njihov kvalitet – ističe Čeda.

Čeda bar za sada ne planira da uveća površine pod vinovom lozom.

– Kako je tržište za prodaju grožđa, kao i vina i rakije dosta suženo, a ponuda je iz godine u godinu sve veća, nemam nameru da proizvodnju širim. Nekada ranije, tačnije pre poslednjeg rata grožđe sam predavao podrumu „Navip“ – a u Petrovaradinu, kao i podrumima u Erdeviku i Iloku. Ta vremena su prošla, tržište za prodaju je relativno malo, a uz to je opala i kupovna moć građana. Međutim i pored toga, nekako uspevam da prodam grožđe, ali i vino i rakiju – naglašava Čeda.

Žali se Čeda, što su podsticaja od strane države za vinogradare nema, pa su oni prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju, da bi opstali u ovom poslu. Jedan broj vinogradara, čak je bio prinuđen da odustane od proizvodnje grožđa. Da bi lakše obavio posao koji je vezan za „pravljenje“ rakije i vina, Čeda se udružio sa Miletom Danilovićem iz Bačke Palanke, koji je poput njega višegodišnji proizvođač grožđa, ali i vina i rakije.

– Krajem protekle i početkom ove nedelje u dvorištu porodične kuće Danilovića koja se nalazi u ulici Kralja Petra Prvog u Bačkoj Palanci, baš kao i nekoliko prethodnih godina pekao sam rakiju. Naime, u ovom poslu udružio sam se Miletom Danilovićem, takođe dugogodišnjim proizvođačem grožđa, vina i rakije. Nas dvojica se dobro slažemo i razumemo u ovom poslu koji je zahtevan, odgovoran, ozbiljan i koji traži angažovanje najčešće od jutra do večeri. Ove godine ćemo ispeći više rakije od vina, jer se ona više traži. Pratimo situaciju na tržištu vina i rakije i tako se ponašamo.

– Udružili smo se, pre svega da bi lakše došli do kupaca, što najčešće nije ni malo lako – napomenuo je na kraju Čeda Laćarac. Svu mehanizaciju traktor, prskalice, kultivator… koja mu je potrebna u obradi vinograda Čeda poseduje, tako da u ovom delu posla ni malo ne zavisi od drugih.

Planira zasad šljiva

– Pod uslovom da sve bude teklo po planu, tokom ove jeseni ću zasaditi 150 sadnica šljiva. Kada šljive počnu da rađaju, sušiću ih i korstiti za industrijsku preradu. Koliko mi je poznato, na našem tržištu postoji potreba za sušenom i prerađenom šljivom, pa se nadam da će ovaj posao biti pun pogodak – kaže čeda laćarac

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here