Hercegovina u Vojvodini

1156

U četvrtak (25.10) u Galeriji Narodne biblioteke Veljko Petrović održana je kulturna manifestacija pod nazivom „Hercegovina u Vojvodini“. Organizator događaja je Udruženje „Stara Hercegovina u srcu“ pod pokroviteljstvom Opštine Bačka Palanka

Udruženje „Stara Hercegovina u srcu“ postoji dve godine. Osnovala ga je grupa entuzijasta sa ciljem očuvanja i negovanja kulture, tradicije, folklora i običaja stanovnistva koji vode poreklo sa područja BiH, Crne Gore i Srbije.
-Sarađujemo sa drugim organizacijama radi ostvarivanja ciljeva, uspostavljanja kontakata i organizovanja manifestacija. Manifestacija „Hercegovina u Vojvodini“ je treća u organizaciji našeg udruženja u opštini Bačka Palanka. Želimo da kroz naše manifestacije očuvamo tradicionalne vrednosti, svesni uticaja modernih tehnologija i interneta, gde je sve dostupno jednim klikom – istakao je Vojislav Zubac, predsednik Udruženja.
 

Svečana sala biblioteke je bila mala za posetioce koji su imali interesovanja za ovaj događaj. Služila se tradicionalna hercegovačka trpeza, uz raznolik kulturno-zabavni program.
Gosti su imali priliku da sušaju besede o Hercegovini, izvođenje pesama uz gulse, gangu, interpretaciju pesma Jovana Dučića i Alekse Šantića dok su za to vreme degustirali Hercegovačka jela.
Pogledajte u galeriji kakva je bila atmosfera:
Veliki broj gostiju se priključilo stvaranju sjajne atmosfere, pa su tom prilikom nastupili Jovo Radoš, koji je gostima pričao više o istoriji Hercegovine i njenom nastanku i pričao besedu o Hercegovini. Guslari Vojin Radojičić i Petar Mišović su sve prisutne vratili u istoriju i podsetili kako zvuče prave hercegovačke pesme uz gusle. Helena Nađ i Nemanja Karanović su recitovali poeziju Alekse Šantića i Jovana Dučića, a CTKU „Kosta Abrašević“ je još više dočarao pesmu o Hercegovini.

 

U okviru događaja gostama je prikazan film o kolonizaciji Nove Gajdobre i Gajdobre. Film možete pogledati u linku ispod.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here