Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (3)

632

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Čovek koji čita trebao bi da bude intenzivno živ. Knjiga bi trebala da bude vatrena lopta u njegovoj ruci.“

Ezra Paund

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Zagrli me“, Vesna Dedić Milojević

„Kako bi žene bile divne samo kada ne bi želele da budu srećne,..“
Rečenica je koju je glavnoj junakinji romana ponavljao otac dok je odrastala u malom gradu u unutrašnjosti. Od dolaska na fakultet u Beograd pa do novogodišnje noći decembra 2013. Nataša Krstić traži zagrljaj u kojem će biti apsolutno srećna , veruje da ljubav ne zaobilazi one koji umeju da vole, sreća one koji umeju da joj se raduju i uspeh one koji umeju da misle. Roman „Zagrli me“ nastao je iz straha od samoće u vreme kada nastaje nacija samaca, straha da će potreba za zagrljajem postati društveno neprihvatljivi gest najvećeg primitivizma i iz straha da uzmemo život u svoje ruke. Ovo je priča i o ženama koje su robovi ambicije svoje dece i sebičnosti svojih muževa, priča o ljubavi koja je rasprodaja zagrljalja o ljubavi bez strasti i strasti bez ljubavi.

Roman “Zagrli me” je surova i duhovita priča o našem vremenu kada više govorimo o orgazmu nego o roditeljstvu,i više o telu nego o duši ,ali pre svega saga o potrazi za ljubavlju u kojoj će se, ponekad u suzama, prepoznati svaka od nas.

2. “Čuvari biblioteke”, Glen Kuper

Budućnost čovečanstva je misterija skrivena na stranicama jedne knjige, knjige u kojoj je skriven datum Sudnjeg dana. I dok se svet pita šta će se stvarno dogoditi 9. februara 2027, nekoliko ljudi dobija razglednicu sa crtežom mrtvačkog sanduka i datumom: danom kada će umreti. Baš kao na početku neverovatnog niza događaja koji su doveli do otkrivanja Biblioteke mrtvih. Ipak, postoji jedna razlika: sve žrtve kineskog su porekla.

Poslednja istina nikada nije otkrivena… Vil Pajper pronašao je mir: zna da će živeti i posle 9. februara 2027, i rešio je da ostavi za sobom zagonetke biblioteke iz Vektisa. Barem dok njegov sin nije iznenada otišao u Englesku i nestao. U trenu, za Vila će se sve ponovo vrteti oko porekla Biblioteke mrtvih. Tamo gde je sve počelo. I gde će sve završiti.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. “Gospođica Desanka”, Milovan Vitezović

Još jedna romansirana biografija iz pera dobrog poznavaoca srpske prošlosti i knjževnosti. Posle Vuka, Tucovića, D. Radovića, Vitezović se bavi detinjstvom Desanke Maksimović, u kojem seoska devojčica, odrastajući uz prirodu, narod, ljubav i jezik Brankovine i Srbije, počinje da biva pesnikinja.

2. “Gejmeri”, Oliver Ušman

Fin, pažljiv posmatrač i genijalan lažov. Floki, zaluđen igrač video-igrica koji može da provede sate ispred kompjutera. Lukas, strastven fudbaler u savršenoj fizičkoj formi.

Pravila: Učesnici igre će jedan ceo dan hodati samo pravo. Biće im dozvoljeno sa se kreću u koridoru širine sedam metara. Neće smeti da kroče na deo koji se nalazi van koridora.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here