Plate vaspitačima i dalje iz budžeta lokalnih samouprava

463

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji i ubuduće će se isplaćivati iz budžeta lokalnih samouprava, jer bi prelazak na direktno finansiranje iz republičke kase zahtevao izmenu brojnih poreskih propisa, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.


On je rekao da se više ministara, kao i on lično, zalagalo za ovu promenu i da to pitanje nije „stavljeno pod tepih“, ali da bi ad hok oduzimanjem novca od lokalnih samouprava neki bili oštećeni, a drugi ne.

U međuvremenu, kako je rekao, i dalje će na snazi biti mehanizmi pritiska na predsednike opština da novac iz republičkog budžeta koji se namenski izdvaja za zarade zaposlenih u predškolskim ustanovama, ne troše na druge stvari.

Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, napominje za Danas da zaposleni u toj delatnosti nisu zadovoljni postojećim stanjem i da se „sve vrti oko političkog dogovora“.

– Ne tražimo veće plate, to je ista masa sredstava, već da se zarade isplaćuju na drugačiji način da se ne bi desilo da lokalne samouprave novac potroše na druge stvari. U Zaječaru su, recimo, plate u predškolskim ustanovama kasnile četiri meseca, a obrazloženje opštinskih čelnika je bilo da završavaju stadion. Situacije se popravila i plate se sada uglavnom redovno isplaćuju – navela je Kiković.

Ona je istakla da je u predškolstvu i dalje niz neregulisanih pitanja i da se o poziciji ove delatnosti u predlogu platnih grupa i razreda još pregovara.

– Smatramo da vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme treba da budu u devetoj platnoj grupi, kao i nastavnici sa razrednim starešinstvom, jer rade sličan posao. Osim toga, u osnovnim i srednjim školama je takvih nastavnika preko 30.000, a vaspitača samo šest, sedam hiljada, Nemamo ništa protiv zaposlenih u školama, samo želimo da imamo istu poziciju – kaže Kiković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here