Poslednji atom snage ostavljao na terenu

Fudbaler Miodrag Minja Albijanić, još jedan iz plejade Hercegovca iz Gajdobre

1035

U Gajdobri je svojevremeno, tačnije šezdesetih godina prošlog veka pokrenuta fudbalska sekcija pri Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“. Sekciju je veoma uspešno vodio nastavnik Stevan Vardić, a jedan od njenih članova bio je i Milorad Minja Albijanić.


Milorad Minja Albijanić

Nakon nekoliko godina treninga i rada u fudbalskoj sekciji, koja je iznedrila veliki broj veoma uspešnih fudbalera, Minja je sa trinaest godina zaigrao za podmladak gajdobranskog Hercegovca, koga je sa uspehom trenirao i vodio Miodrag Bjelica.

– Zahvaljujući između ostalog i mojim izuzetnim fudbalskim učiteljima, Vardiću i Bjelici, sa svega sedamnaest godina debitovao sam za seniorski sastav Hercegovca – kaže, sećajući se svojih početaka Minja Albijanić. Desilo se to u Inđiji kada je Hercegovac u prvenstvenoj utakmici bio gost domaćeg Železničara.

– Naime, zbog povrede Čalije zadobijene u utakmici ušao sam sa klupe u igru umesto njega, i od tada sam bio standaradni prvotimac Gajdobrana. Na početku karijere igrao sam na mestu desnog krila, a kasnije kao desni bek.

Od fudbala se Minja nije rastajao, ni tokom redovnog služenja vojnog roka.

– U redove JNA, otišao sam 1975. godine, a ceo vojni rok sam služio u Ljubljani. Kao vojnik fudbal sam igrao za ljubljanski Slovan, koji je u to vreme bio član treće lige Slovenije. Na poziciji desnog beka ljubljanskog trećeligaša, odigrao sam osam prvenstvenih utakmica. Nakon završetka vojnog roka 1976. godine, vratio sam se u Gajdobru gde sam ponovo zaigrao za Hercegovac. U prvom prvenstvenom kolu u prolećnom delu prvenstva u sezoni 1975/76., ugostili smo na renoviranom stadionu ekipu Mladosti iz Bačkog Jarka, ali tu utakmicu nisam do kraja odigrao zbog povrede koja me odvojila od fudbala mesec dana – ističe Albijanić.

U vreme dok je sanirao povredu, u Gajdobru je iz Bačke Palanke došao Slavko Maletin Vava, alfa i omega bačkopalanačke Bačke. Vava je „odveo“ Minju u bačkopalanačku ekipu koja je tada stvarana gotovo iznova.

– Nakon što je Bačka ispala iz Druge savezne lige, rukovodstvo kluba je stvaralo novu ekipu od igrača iz Bačke Palanke, ali i sela bačkopalanačke opštine. Dolaskom u Bačku, počeo sam da igram na mestu desnog beka. Pokušavali smo tada da se vratimo u Drugu ligu, ali nismo uspeli, pa sam nakon četiri sezone provedene u Bačkoj, odlučio da promenim sredinu.

– Otišao sam u Vrbas koga je tada trenirao Joakim Vislavski, nekadašnji igrač beogradskog Partizana. U Vrbasu sam se jednu i po sezonu, nakon čega sam ponovo postao član Bačke, gde sam ostao godinu i po dana. Onda sam se vratio u Hercegovac gde sam sa dvadesetdevet godina završio fudbalsku karijeru. Prerano sam „okačio kopačke o klin“, ali sam na to bio prinuđen, jer su mi oticali skočni zglobovi, pa je postojala mogućnost da se, ako nastavim da igram fudbal, situacija pogorša – kaže Albijanić.

Po završetku aktivnog igranja, Minja je sa kraćim prekidima, dve – tri godine trenirao i vodio podmladak Gajdobrana. U njegovoj trenerskoj biografiji ostaje upisano ime Alekse Vukanovića, danas standardnog prvotimca kruševačkog Napretka, kome je bio prvi trener Milorad Minja Albijanić među ljubiteljima fudbala, ostaje upamćen kao beskompromisan borac, koji je i poslednji atom snage ostavljao na terenu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here