Ubuduće bez tehničkog pregleda prilikom prve registracije novih kola

543
Foto: 021

Tehnički pregled prilikom prve registracije novog vozila ubuduće neće biti obavezan, predviđaju najnovije izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o kojima se trenutno raspravlja u Skupštini Srbije.


Kako za „Blic“ precizira Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, vlasnici novih vozila neće morati prvo na tehnički pregled, pa registraciju, već će moći svog četvorotočkaša da voze dve godine pa tek onda da odrade prvi tehnički pregled.

Sve će to omogućiti, prema objavljenim informacijama, takozavna „potvrda o saobraznosti vozila“, koja će biti dokaz da je automobil nov i sadržaće tačne podatke o njegovim karakteristikama, a novim vlasnicima izdavaće je uvoznici i domaći proizvođači vozila.

Taj dokument biće sličan registracionom listu, ali će imati i dodatne podatke o tome šta je fabrički ugrađeno u automobil, na primer, kuka ili slična oprema. Kako predviđa predlog izmena Zakona, kupac će moći da odnese potvrdu i drugu neophodnu dokumentaciju u MUP da registruje kola, bez odlaska na tehnički pregled.

Za izdavaoce tih potvrda predviđene su kazne od 200.000 do 600.000 dinara ukoliko one budu sadržale netačne podatke.

– Podrazumeva se da je svako novo vozilo prošlo kroz postupak kontrole kada je skinuto s fabričke trake. Prvo tehnički, pa registracija vozila bilo je pravilo još dok smo imali staru „Zastavu“ i kupovali njihova vozila. Dešavalo se da kupljeni auto u toj fabrici nije ispunjavalo tehničke uslove. Pošto više nemamo takva vozila, može da se registruje novi auto bez tehničkog pregleda – objašnjava Okanović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here