Bojan Jarić: Dobio sam otkaz, nisam hteo u SNS

1573

Prelistavajući štampu zapazili smo da se u nekolicini srpskih medija juče (08.11.) pojavila vest da je gradonačelnik Šapca upoznao članove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu o pritiscima koje trpe opozicioni odbornici u Srbiji. Njima je šabački gradonačelnik predao i nekoliko desetina izjava, među kojima se našla i izjava Bojana Jarića, bivšeg direktora JKP „Tvrđava“ Bač, a tekst njegove izjave prenosimo u celosti.


Bojan Jarić: Dobio sam otkaz, nisam hteo u SNS

Da su na mene, nakon smene lokalne vlasti u Baču, 26. 4. 2014. godine a koju je činila Demokratska stranka (čiji sam član), Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpska radikalna stranka i to za vreme kada sam bio direktor JKP „Tvrđava“ Bač iz Bača vršeni pritisci da podnesem ostavku na mesto direktora JKP „Tvrđava“ Bač, iako sam putem javnog konkursa bio izabran na mesto direktora pomenutog preduzeća. Osim toga, nuđeno mi je i da pređem u Srpsku naprednu stranku kako bih ostao na mestu direktora JKP „Tvrđava“ Bač.

Neposredno nakon prekomponovanja vlasti koju je tada činila koalicija Srpske napredne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije uz pomoć dva odbornika DS-a koji su prešli u SNS, početkom maja 2014. sam pozvan od strane tadašnjeg predsednika SO Bač Borislava Antonića na razgovor, bez navođenja razloga zbog kojih se pozivam. Kada sam otišao na razgovor u kancelariji je tada bio i Zdenko Kolar, zamenik predsednika opštine Bač. Tada je Borislav Antonić od mene tražio da u skladu sa novim političkim okolnostima podnesem ostavku na mesto direktora pri čemu je iznosio neke navodne neregularnosti u poslovanju JKP „Tvrđava“ Bač kojima je zapravo hteo da me zaplaši i navede da podnesem ostavku. Na sve to sam im ja rekao da ću, ukoliko me smene, s obzirom da sam putem konkursa izabran na mesto direktora na mandatni period od 4 godine tužiti. Zamenik predsednika opštine Zdenko Kolar mi je tada rekao, da ukoliko tužim SO Bač, ne mogu očekivati da ćemo ubuduće moći sarađivati.

Posle nekog perioda, kada su već gotovo svi direktori javnih preduzeća i ustanova bili podneli ostavke na razgovor me je pozvao i to u njegov kafić, tadašnji predsednik opštine Bač, Dragan Stašević. Razgovor je održan nasamo, gde mi je on sugerisao da bih mogao ostati na mestu direktora JKP „Tvrđava“ Bač ako bih prešao u Srpsku naprednu stranku. Takođe je istakao da nije realno da ostanem na mestu direktora jer je sada na vlasti nova koalicija.

Nakon toga, 30. 6. 2014. godine sam Odlukom SO Bač smenjen sa mesta direktora i vraćen da radim na poslovima u računovodstvu iste firme a koje sam obavljao i pre imenovanja na mesto direktora. Nakon toga je usledilo šikaniranje od strane novopostavljenog v. d. direktora Radislava Vasića, člana Socijalističke partije Srbije koji me je najpre prebacio u drugu kancelariju, u tehničkom sektoru preduzeća, gde sam imao samo sto i stolicu, bez sredstava za rad. Takođe, pomenuti Radislav Vasić me je slao da obavljam poslove kao što su očitavanje vodomera na terenu, podela računa za komunalne usluge i naplata pijačarine iako sam po zvanju diplomirani ekonomista. Nakon što sam tužio Skupštinu opštine Bač za poništaj rešenja o razrešenju sa mesta direktora, koji spor sam posle 3 godine i dobio, Radislav Vasić je kroz izmenu sistematizacije ukinuo moje radno mesto, da bih ubrzo nakon toga 24. 11. 2014. godine dobio i otkaz u JKP „Tvrđava“ Bač kao tehnološki visak iako je neposredno pred otkaz i nakon otkaza u firmu primljen veći broj radnika koji su obavljali poslove za kojima je po otkazu Ugovora o radu, po osnovu tehnoloških i organizacionih promena prestala potreba obavljanja istih a koji i dan-danas rade na istim poslovima u računovodstvu koje sam i ja obavljao. Na moje pitanje, zbog čega sam dobio otkaz, Radislav Vasić je rekao da je moj otkaz tražila koalicija na vlasti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here