Treća nagrada za Plan detaljne regulacije romskog naselja „Čerga“

Veliko priznanje za tim stručnjaka iz JP "Standard"-a iz Bačke Palanke

1428

Na 27. Međunarodnom salonu urbanizma održanom u Rumi, bačkopalanački stručni tim na čelu sa urbanistom Radoslavom Karanovićem, svi iz JP „Standard“-a, sa Planom detaljne regulacije romskog naselja „Čerga“ i Ulice kordunaška u Bačkoj Palanci osvojili su treću nagradu.


Salon urbanizma, koji organizuje Udruženje urbanista Srbije, ima dugu tradiciju i međunarodni karakter. Ove godine domaćin 27. salona je bila Ruma, u realizaciji UUS sa JUP „Plan“ Ruma. Žirirana su 163 prispela rada, u 12 kategorija.

Ovo je tek drugi put da JP „Standard“ prijavljuje učešće na salonu. Bačkopalanački JP „Standard“ se predstavio sa dva planska dokumenta: Plan generalne regulacije naselja Karađorđevo, odgovornog urbaniste Ljudmile Jamušakov, dipl. inž. arh., u kategoriji planova generalne regulacije i Plan detaljne regulacije romskog naselja „Čerga“ i Ulice kordunaška, u Bačkoj Palanci, gde se kao odgovorni urbanista potpisuje Radoslav Karanović, u kategoriji planova detaljne regulacije.

U kategoriji planova detaljne regulacije u konkureciji su bila 32 planska dokumenta.

Arhitekta Radoslav Karanović za BAP VESTI kaže da je ovo velik uspeh s obzirom da su u ovoj kategoriji učestvovale institucije kao što su Pokrajinski zavod za urbanizam, Zavod za urbanizam Novi Sad, Institut za arhitekturu i urbanizam Sbije.

„Mi smo prezadovoljni rezultatom. Dodatno što smo relativno malo preduzeće i baš nam nedostaju stručni kadrovi, prvenstveno zbog trenutne politike zapošljavanja“, kaže Radoslav.

Što se tiče stručnog tima, Radoslav naglašava da ima najbolji koji se može dobiti, a oni su deo stručne službe firme, koji je učestvovao na konkretnom planu: Bojana Poznanović, master inž. arh. Sandra Kojić dipl. građ. inž. Željka Dragičević Ex Šakić, dipl. građ. inž. Boris Milić, dipl. inž. elektro. Dejan Škorić, dipl. inž. saob. Miroslav Bajac, dipl. inž. arh. Mile Hrgić, dipl. inž. geo.

Deo tima, kaže Radoslav, više ne rade u JP „Standard“. Bojana Poznanović, dipl. inž. arh. sada živi i radi u Nemačkoj. Miroslav Bajac, dipl. inž. arh. se penzionisao, a Mile Hrgić, dipl. inž. geo. je prebačen u opštinsku upravu.

Plan je detaljnije razrađen projektnom dokumentacijom samog romskog naselja, parcelacijom i slično. Radoslav kaže da su projekti u završnoj fazi i oni su osnov za traženje sredstava pa tako početak radova zavisi prvenstveno od nalogodavca, tj. opštine.

„Imali smo zastoj u izradi projektno-tehničke dokumentacije, jer smo čekali formiranje parcela za planirane stambene jedinice. To je procedura koja traje, završena je i mi ponovo pokrećemo naš projektantski deo“, istakao je naš sagovornik.

Akcenat samog plana i projektne dokumentacije koja ga prati je unapređenje ovog dela naselja, putnom, komunalnom i ostalom infrastrukturom, kao i uslovima stanovanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here