Dobrovoljci vojske Kraljevine Srbije – devetorica braće Vajagić

776

U organizaciji Opštine Bačka Palanka, Centra za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Društva nastavnika istorije Bačke Palanke u Bačkoj Palanci ove nedelje obeležava se Stogodišnjica od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 – 2018.


– Obeležavanje Stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji je otpočelo sa predstavljanjem mognografije „Dobrovoljci vojske Kraljevine Srbije – devetorica braće Vajagić“, autora dr Predraga M. Vajagića koja je održana u utorak, 10.11.2018. godine u Narodnoj biblioteci Veljko Petrović.

Tom prilikom su gosti imali priliku da pogledaju kratak film o braći Vajagić i saslušaju predavanje Predraga M. Vajagića o istoriji braće Vajagić i njihovom doprinosu na Solunskom frontu.

„Svi znamo za devet Jugovića, ali ne i za devet Vajagića, braću koja su se iz daleke Amerike zaputila na Solunski front“ – istakao je Predrag Vajagić.


Pre tačno sto godina, krajem januara 1918. u čuvenom čikaškom Auditorijumu organizovan je skup južnoslovenskih naroda. Na ceremoniji su govorili general Mihajlo Rašić, šef vojne misije u Francuskoj, Milenko Vesnić, poslanik Kraljevine Srbije u Parizu i Frenk Louden, guverner države Ilinois.

Bio je to ispraćaj dobrovoljaca u vreme Velikog rata, među kojima se posebno ističu devetorica braće Vajagić, rodom iz Suve međe. Zanimljivo da je Vajagića dobrovoljaca zapravo bilo 17! Uglavnom su došli iz SAD, međutim, ima i onih koji su kao austrougarski vojnici bili zarobljeni na ruskom frontu, odakle su prešli u dobrovoljačke jedinice srpske vojske. Za zasluge prema kralju i otadžbini Risto i Lazar Vajagić odlikovani su ordenom Karađorđeve zvezde.

Istoričar Predrag Vajagić ističe da je ovo jedinstven primer u srpskoj istoriji za porodicu koja potiče sa prostora van teritorije Kraljevine Srbije. Najjači utisak današnjih Vajagića je odluka njihovih predaka da život ponude za slobodu Srbije, iako su u to vreme živeli u Americi gde su otišli iz Austrougarske monarhije.

Često heroji i njihova dela budu zaboravljeni, ali poštovanje i energija porodica Vajagić neće dozvoliti da se to dogodi.

Knjiga je ovom prilikom mogla da se kupi, a biće dostupna i posetiocima ostalih događaja u okviru ove manifestacije koji se održavaju ove nedelje. Cena knjige je 500 dinara, i svi zainteresovani da kupe primerak knjige mogu da se obrate autoru.

Obeležavanje ovog velikog događaja se nastavlja u sredu 14.11. u Narodnoj biblioteci Veljko Petrović – okrugli sto na temu 100 godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918–2018. Učesnici: prof. dr Slobodan Bjelica, prof. dr Saša Marković, dr Milan Micić naučni saradnik, dr Predrag M. Vajagić naučni saradnik. Moderator: prof. dr Svetozar Boškov.

U četvrtak 15.11. sa početkom u 13 časova u Mesnoj zajednici Tovariševo – otkrivanje slike poslanika iz Tovariševa na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. Nakon toga sledi u 19 časova otvaranje izložbe „Palanački srez i prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji“ čiji je autor master istoričar Nikola Milivojević.

Subota 17. novembar u 10 časova

Velika sala zgrade društveno–političkih organizacija – takmičenje učenika osnovnih škola i gimnazije u poznavanju istorije na temu 100-godišnjica od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Nedelja 18. novembar u 19 časova

Gradski bioskop – Multimedijalni scenski prikaz Golgota i vaskrs Srbije
u izvođenju istaknutih srpskih dramskih, muzičkih i baletskih umetnika (Tihomor Arsić, Lepomir Ivković, Ivan Isailović, Slobodan Ćustić, Ivana Žigon, Vesna Stanković, Denis Kasatkin, Nataša Stojanović, Željko Stjepanović, Katarina Božić, Oliver Njego, grupa Bistrik).

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here