Vođe pokreta „Levijatan“ privedene zbog pretnji na internetu, sud odbio pritvor

883

Viši sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da odredi pritvor Pavlu Bihaliju i Aleksandru Buhancu, vođama grupe „Levijatan“, koji su privedeni zbog pretnji na internetu jednom azilu za pse.


Oni su pušteni da se brane sa slobode uz meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenim i meru obaveznog javljanja policijskoj stanici jednom mesečno.

Portparolka suda Bojana Stanković rekla je da je sudija za prethodni postupak odbio predlog javnog tužioca da im se odredi pritvor i izrekao im pomenutu meru. Protiv ove odluke tužilac i odbrana imaju pravo žalbe.

[wonderplugin_slider id=24]

 

Osumnjičenima se stavlja na teret krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Oni su uhapšeni po nalogu tužilaštva za visokotehnološki kriminal zbog sumnje da su preko Fejsbuka postavili video objavu preteće sadržine u kojoj su, između ostalog, iznosili pretnju da će napasti na život i telo oštećenih, saopštio je ranije MUP.

„Levijatan“ predstavlja grupu ljudi koja za sebe kaže da se bori protiv zlostavljanja životinja, ali i za zbrinjavanje napuštenih. To čine na veoma kontroverzan način, preteći ljudima, a te svoje akcije promovišu putem društvenih mreža, piše Blic.

U žižu javnosti su dospeli 2017. godine, kada je objavljena fotografija na kojoj šestorica tetoviranih, nabildovanih muškaraca, sa fantomkama na glavi, poručuju „da će naći svakog ko bude dirao životinje“.

Njihov sistem rada je takav da, umesto da podele sa policijom svoja saznanja o eventualnom zlostavljanju, na društvenim mrežama objavljuju fotografije i lične podatke potencijalnog zlostavljača, nude novčane nagrade za informaciju više, a gotovo uvek su ovakve poruke potkrepljene spektrom uvreda i psovki.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here