Zašto ljubičasta svetla osvetljavaju zgradu NB „Veljko Petrović“?

Znak podrške malim bićima

3201

Udruženje roditelja prevremeno rođenje dece Srbije „Mali Div“ obratilo se Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ sa predlogom da ova bačkopalanačka institucija učestvuje u obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece koji se obeležava sutra, 17. novembra.


Naime, na sutrašnji dan, širom sveta organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od takvih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da ta boja simbolizuje ovu temu.

„NB „Veljko Petrović“ će ispratiti ovaj događaj i upaliti ljubičasta svetla na fasadi jer smo institucija koja je namenski i uradila ovo osvetljenje. Upravo ovakva svetla imaju značajne institucije širom Srbije – Narodni muzej, Skupština grada Beograda, kao i Gradske kuće u drugim velikim gradovima u našoj zemlji. Naša biblioteka uvek učestvuje u ovakvim događajima gde se obeležavaju datumi na svetskom nivou“, rekao je direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladin Zorić.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakog dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“. Osim toga, ovo Udruženje, u saradnji sa stručnjacima iz oblasti neonatologije, realizuje projekte koji direktno doprinose poboljšanju lečenja i nege prevremeno rođenih beba.

Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi roditelji, jeste obeležavanje Svetskog dana preveremeno rođene dece.

[wonderplugin_slider id=155]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here