Održano 11. Obrovačko Janjsko veče

1180

Dana 10.11.2018. godine u velikoj sali Doma kulture održanao je tradicionalno Obrovačko Janjsko veče.


U prelepo uređenoj sali okićenoj eksponatima iz Janja, priredbu je otvorila profesor, književnik i omiljeni dugogodišnji voditelj ove svečanosti Olja Nađ.

Manifestacija je počela himnom „Rodni Janj“ u izvođenju Đure Radića iz Obrovca. Na prve taktove himne svi prisutni su ustali i po završetku velikim aplauzom nagradili izvođača. Prisutne je zatim pozdravio i predsednik ovog Udruženja Milorad Vojnović, koji je podsetio na vreme kada su Janjani kao kolonisti doselili u Obrovac.

To je onaj čuveni iskaz pesnika i književnika Branka Ćopića „Kreću vozovi bez voznog reda uglavnom u ravnu Vojvodinu“. Tako se iz Janja put Vojvodine na kolonizaciju uputilo 230 porodica ili 16,28% od ukupnog broja domaćinstava Janja, istakao je autor ovog teksta. Ta migracija je bila dobrovoljna i imala je ekonomske razloge, tako su put kolonizacije iz Janja krenuli stanovnici: Natpolja, Babića, Babinog dola, Podobzira, Kneževića, Gorica, Ljuša, Lipovača, Grbavica, Đukića, Greda, Popuža, Pribeljca, Brda, Todorića, Vagana, Vodica, Podsoja, zatim Krčevine i dr.

Pre nego što su se odlučili za selidbu, nosilac kolonizacije u Ministarstvu za kolonizaciju morao je potpisom da overi svoju volju. Kolonizovane porodice dobile su raspored u 27 mesta u Vojvodini, a u Obrovac su stigle čak 92 porodice, što je najveći broj iz ovog kraja.

Posle kratkog podsećanja autora ovog teksta KUD „Svetozar Marković“ iz Obrovca je uz snažan aplauz podrške svih prisutnih nastavio program ove kulturne manifestacije. Poseban štimung – ambijent dala je grupa Pliva pevajući izvorne pesme iz Janja u pratnji klavijature Branislava Lukića.

Treba istaći da na Obrovačkoj Janjskoj svečanosti od prvog dana prisustvuju i tvorci ovog udruženja Milovan Trkulja, Maksim Jandrić, najstariji članovi kao i Mitar Vujić sa sestrom, ćerkom, sinom i snajom, a jedno vreme i sa unukom. Njihove priče su bile zanimljive i posebno praćene. Jedno od sećanja na to vreme koje je izazvalo veselje i smeh prisutnih bila je priča Maksima Jandrića o tome kako su kolonisti učili da voze biciklo.

Umesto torte poslužena je janjska pita krompiruša, sve su bile odlične, napravljene oklagijom, međutim ipak je za najbolju proglašena krompiruša Save Šmanja koja je osvojila prvo mesto.

U toku proslave najodanijim članovima Udruženja dodeljene su zahvalnice kao posebna priznanja za dugogodišnju saradnju, a to su Gajić Brane – sekretar Udruženja, Sava Šmanja i meštanin Stevan Danilov, koji nije poreklom iz Janja, ali do sada nije propustio ni jednu ovu manifestaciju.

Zahvalili smo se i Jeleni Stanojević, šefu Mesne kancelarije Obrovac za svu tehničku pomoć koju nam pruža i kao drag gost prisustvuje već petu godinu zaredom na Janjskoj večeri. Zatim redovnom učesniku ove aktivnosti iz Bačke Palanke Miroslavu Rodiću. Na kraju moramo istaći i naše sponzore koji cene ovaj rad: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, SO Bačka Palanka, MZ Obrovac, Udruženje žena „Svilen konac Obrovac“ i Lazar Medić.

Pun doprinos dao je i Goran Đukić koji je vrhunski pripremio i doneo praseće i ovčije pečenje u čijem ukusu su uživali svi prisutni. Kroz pesmu svih prisutnih nastavljeno je druženje uz pozdrav svim prisutnim da se ponovo sasatanemo poslednje subote oktobra 2019. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here