Bačka tvrđava gospodari vojvođanskom ravnicom

593

Pođite avanturističkim putem i posetite najstarije, najveće i najočuvanije srednjevekovno utvrđenje na teritoriji Vojvodine, Bačku tvrđavu.


Svojom lepotom i jedinstvenošću neprikosnoveno gospodari vojvođanskom ravnicom, a donžon kula sa platoa iznad Bača gordo čuva mali grad nadomak utvrđenja.

Bačka tvrđava se nalazi na zapadu Vojvodine, u Bačkoj, i po njoj je plodna ravnica, između Dunava i Tise, dobila ime. Izgrađena je na jednom od ostrva reke Mostonge. Ime ove tvrđave se prvi put pominje u vreme cara Justinijana u VI veku. U IX veku Bač je Avarsko utvrđenje, a 1241. godine razaraju ga Mongoli. Nakon toga, tvrđava pada u ruke ugarskih vladara, a ujedno je bila i dokaz njihove tadašnje moći. Nastanak zamka je vezan za period između 1338~1342, za vreme vladavine ugarskog kralja Karla Roberta.

U zidine ove tvrđave ugrađeni su ratovi, osvajanja, preuzimanja vlasti. Preživela je prolaske mnogih naroda i njihovih vojski, počev od Avara i Kelta, pa sve do Slovena, Turaka i Mađara na kraju. Danas je jedan od retkih sačuvanih “vodenih gradova”, a umesto vojski, danas na tom prostoru bitke vode stručnjaci koji žele da saznaju što više o ovom lokalitetu i da sačuvaju utvrđenje od zuba vremena.

Iako je danas onemogućena da više ikog brani i odbrani, počela je da živi novi život~ život slavne razvaline. Kao takva, Bačka tvrđava i dalje privlači svojim šarmom koji se kao fina patina akumulirao kroz vekove na opeci i kamenu od kojeg je načinjena. Danas je posebno aktuelna kao savršeno mesto za jednodnevni izlet, pogotovo za posetioce iz okolnih gradova, i u tom domenu jedno od idealnijih mesta u Srbiji.

Sa centralne kule pruža se fantastičan pogled, posebno impresivni tokom zalaska sunca, kada ćete zbog ogromne ravnice pred vama imati utisak da sunce uranja u more.

Uputite se do prodavnice suvenira i eksponata i odaberite neku sitnicu. Prodavnica se nalazi pod centralnom kulom.

Kako stići do Bačke tvrđave:

Do ovog divnog mesta stiže se vrlo lako. Postoji dobra povezanost prevoza autobusom, te busevi za Bač kreću svakodnevno, pogotovo iz Novog Sada.

Bačka Tvrđava predstavlja veoma atraktivan jednodnevni izlet, pogotovo građanima:

Novog Sada
Sombora
Sremske Mitrovice
Subotice
Zrenjanina

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here