Traže doslednu primenu Zakona o znakovnom jeziku

Prava invalida

698

Zakonu o upotrebi znakovnog jezika, usvojen je i potpisan od predsednika države još 28. aprila 2015. godine.


„Pravo na upotrebu znakovnog jezika podrazumeva pravo gluve osobe na učenje znakovnog jezika i pravo na upotrebu usluge tumača za znakovni jezik. Niko ne može da zabrani gluvoj osobi pravo na upotrebu znakovnog jezika. Gluvo dete ima pravo da uči i koristi znakovni jezik.“

Radoje Kujović

U velikoj sali SO Bačka Palanka, 13. novembra održana je tribina   prezentacija Zakona o upotrebi znakovnog jezika. Tribini su, pored zainteresovanih iz naše opštine, učestvovali Radoje Kujović, sekretar Saveza gluvih i nagluvih Srbije, stručni saradnik dr Vaso Obradović, Julijana Stanisavljević iz Ministarstva za rad i zapošljavanje i jedini tumač za znakovni jezik u našoj opštini, Bojana Stokić Vučić.

Medijima se obratio Radoje Kujović: – Drago nam je što smo u opštini Bačka Palanka i zainteresovane možemo upoznati da postoji Zakon o upotrebi znakovnog jezika. U celoj Srbiji ima problema u lokalnim zajednicama, negde više negde manje, u primeni tog zakona. Zakon nalaže da lokalna samouprava i svi javni servisi i druge ustanove, gde gluvo lice ima posla kao svako drugi, mora svoju potrebu da završi uz pomoć tumača za znakovni jezik.

– Gluvim osobama je on maternji, izvorni jezik, alat kojim se sporazumevaju sa ostalima i to Zakon jasno definiše. U diskusiji na tribini čuli smo razna mišljenja, a gluvi su preko tumača izneli probleme kojima se susreću, sa nadom da će jedini tumač znakovnog jezika u opštini biti prepoznat i priznat od strane lokalne samouprave, da će njene usluge češće upotrebljavati, da bi se njima olakšala komunikacija u svim ustanovama. Manjka im i tumač ili titlovanje na televizijskom programima, koji su od značaja za građane.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here