Slika ljudskog tela kao medijum

Kulturni centar Bačka Palanka

649

U ponedeljak, 19. novembra, u Galeriji Kulturnog centra, otvorena je samostalna izložba beogradske slikarke Dragane Grujičić.


Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku slikarstvo, a u istoj visokoškolskoj ustanovi je posle postdiplomskih studija postala i Diplomirani likovni umetnik, specijalista slikarstva sa ocenom 10.

Autoportret kroz istoriju umetnosti uglavnom predstavlja potragu za identitetom, definicijom pripadnosti, kao i prostor kontrole pa čak i demonstracije slikarske veštine. Žensko telo je uglavnom predstavljeno kao simbol lepote i ženstvenosti, idealnih proporcija, najčešće objekat divljenja.

U savremenoj umetnosti, ta slika se značajno menja, posebno pod uticajem feminističkog pokreta, naglašavajući individualno iskustvo van idealizma.

– Još kao malena sam počela da crtam i svoje crteže sam doživljavala kao lutke – počinje svoju priču Dragana Grujičić. – Sa jedanaest, dvanaest godina sam shvatila da želim da se bavim umetnošću i zavolela sam modni dizajn. Upisala sam i završila srednju školu za dizajn gde sam otkrila svoj talenat za realistično slikarstvo. U sedamnaestoj godini sam se zaljubila u klasično slikarstvo i čistu umetnost. Povezala se neka moja životna filozofija sa talentom koji sam, bez sumnje, imala.

– Pri kraju studija, negde na četvrtoj-petoj godini došlo do mog interesovanja za ljudsku figuru. Telo je neki medijum kroz koji ja izražavam svoja duhovna i filozofska promišljanja i poimanja sveta. Kako se ja vremenom menjam, ja to pokušavam da prenesem kroz sliku posmatraču. Moje delo se već prepoznaje ne samo kod nas, nego i u inostranstvu.

– Ove godine sam dobila dve slikarske nagrade, na bijenalu u Crnoj Gori i u Valjevu na bijenalu minijature. Dosta putujem po simpozijumima, bila sam u Jordanu, pa u Maleziji, u Evropi u Nemačkoj i Italiji i u okruženju. Svoje slike stvaram dosta dugo, jer nije mi važno da samo prenesem lik, nego i da stvorim atmosferu, jer što duže radim, ja unosim tim više energije. Kroz ovaj serijal slika, koji možete videti u vašoj galeriji, želim da ukažem na postizanje svesti o sopstvenom telu i postojanju kao takvom. Osvešćavanjem telesnosti dolazim do suštine jedinstva spiritualne i materijalne prirode čoveka.

Postavka umetnice iz Beograda, Dragane Grujičić biće otvorena tri nedelje od dana otvaranja i vredi je posetiti, jer po mišljenju palanačkih slikara, jedna je od najboljih poslednjih godina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here