„Mi smo svetska sila u kajaku“

INTERVJU: Dragutin Karlo Kostelac, prvi predsednik KKK "Tarkett" i doživotni počasni predsednik

721

Dragutin Karlo Kostelac bio je prvi predsednik Kajak kluba „Tarkett“, a danas je njegov doživotni počasni predsednik. 


Dragutin Karlo Kostelac

Kao veliki zaljubljenik u sport teško je nabrojati šta je sve učinio za dobrobit sporta u našoj sredini. Poželeo je dobrodošlicu prvoj rukometnoj lopti, metafori za početak bačkopalanačkog sporta. Igrao je rukomet, gimnastiku i višeboj.

Autor je monografije „Kroz talase do zvezda“ za jubilej 40 godina od osnivanja kluba, a ove godine, povodom pola veka postojanja kluba, objavljeno je dopunjeno izdanje monografije „Zlatno zlatnije najzlatnije“.

Nagrađen je plaketom Saveza fizičke kulture za postignute rezultate i doprinos razvoju fizičke kulture, priznanjem Kajakaškog saveza Srbije za životno delo. Ovogodišnje je dobitnik Oktobarske nagrade, a jedan je od dobitnika priznanja za razvoj KKK „Tarkett“-a na svečanosti povodom 50 godina postojanja ovog kluba.

„I u prvoj i u drugoj monografiji, ja sam napisao kako je to izgledalo 1968. godine. U Bačku Palanku stiglo je pet kajaka, mene su pozvali kao dunavskog čoveka, ja nisam bio kajakaš i o tom sportu nisam znao mnogo. Bavio sam se boksom, rvanjem, bio višebojac, rukometaš, ali kajakom sam se slabo bavio“, priča Dragutin Karlo Kostelac za BAP VESTI.

Te 1968. godine Pri DTV „Partizan“ formirana je kajakaška sekcija. Naš sagovornik kaže da u to vreme nije verovao da će ta sekcija jednog dana postati klub kakav je danas, sa velikim brojem priznanja, pehara, medalja i sjajnih sportista.

„Da mi je neko rekao tada da će ovaj klub biti toliko uspešan, možda bih se uplašio pa ne bismo ni dogurali do ovde. Ali eto, sve je lepo ispalo i mi smo svetska sila u kajaku“, ističe Karlo Kostelac.

Čamac na obalu, a Guju u vodu

Na Plivskom jezeru kod Jajca, održano je Ekipno prvenstvo Jugoslavije na kojem je učestvovala i ekipa tadašnjeg KK „ILP Jedinstvo“. Karlo Kostelac pamti jednu anegdotu sa tog takmičenja, tiče se Dragana Kučera – Guje, čoveka koji je klupski majstor, ali i trener, sudija, alfa i omega funkcionisanja kluba.

„Guja je bio štoker, prvi u čamcu. Nešto na stazi nije bilo dobro i oni dosta ljuti stižu do obale. Guja je inače bio sićušan, pa je ostatak ekipe zgrabivši onaj četverac da istrese vodu, istresao i Guju. Kad je izronio vikao im je kako to da ga nisu videli. To je nešto čega se uvek rado setim i nasmeje me“, priča Kostelac.

[wonderplugin_slider id=42]

 

Sloga i drugarstvo – kruna uspeha

Počasni predsednik KKK „Tarkett“ kaže da je drugarstvo unutar kluba uvek bilo na visokom nivou, deca se nikad nisu potukla, niti neko iz uprave kluba.

„Mislim da ovaj klub ne bi bio ovde gde je danas da je među nama bilo ljubomore i nekih većih nesuglasica. Boris Keber je 12 godine bio predsednik kluba i bio je vrlo uspešan. Ja kad sam osetio da je klub prevazišao mene, otišao sam“.

Dragutin Karlo Kostelac kaže da su u Kajak klubu „Tarkett“ oduvek nastojali da bude što više takmičara jer po staroj praksi iz kvantiteta proizilazi i kvalitet.

„Mi se ponosimo da sad imamo preko 100 takmičara. Od svih njih, neka desetak budu vrhunski sportisti, i mi smo uspešan klub. Beograd ima šest kajak klubova, nikad nas još nijedan nije pobedio, a Bačka Palanka ima 30.000 stanovnika. To je ogroman uspeh“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here