Soja i kukuruz – čekaju cenu

Budući agronom Veselin Papić iz Obrovca, ostao na porodičnom imanju

1875

Obrovačka porodica Papić, decenijama se bavi poljoprivredom. U ovom teškom, a u pogledu ostvarenih rezultata uvek neizvesnom poslu, Papići su već gotovo četrdeset godina.


Naime, poljoprivredom se bavio i danas se bavi Veselinov otac Đoka. Kako bi uvećao i proširio svoje znanje iz poljoprivrede, Veselin je svojevremeno upisao Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, čiji je apsolvent, na smeru ratarstva i povrtarstva.

Odrastajući u porodici koja je zbog poljoprivrede više gledala u nebo nego na zemlju, Veselin je još kao dete zavoleo poljoprivredu, kojoj je posvetio veliki deo dosadašnjeg života, a svakako će u ovom poslu biti još dugo.

Poljoprivredom se bavi i Veselionov stric Aleksandar, tako da obrovačku porodicu Papić, preko ovog posla uglavnomi prepoznaju. Veselin i njegov otac trenutno obrađuju 65 hektara, 50 hektara je u njihovom vlasništvu, a preostalih 15 hektara zemlje je u zakupu.

– Na površinama koje obrađujem zajedno sa ocem, tokom ove godine gajili smo dve kulture, kukuruz i soju. Soju smo gajili na 70 do 75 odsto površina, a na preostalim površinama bio je zasejan kukuruz. Odlučili smo se isključivo za gajenje ove dve poljoprivredne kulture, a plan setve značajnije nismo menjali već godinama.

– Ove godine prinos soje iznosio je 4,2 tone po jednom hektaru, a kukuruza 13 tona. Kompletan ovogodišnji rod soje lagerovali smo u vlastite smeštajne kapacitete, koji se nalaze u dvorištu naše porodične kuće: Sa druge strane, kukuruz je smešten u obrovačkoj Zadruzi „Agroprom MPZ“.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Zbog cene koja nam ne odgovara, još uvek se nismo odlučili da prodamo ovogodišnji rod, to ćemo uraditi kada procenimio da je to za nas najpovoljnije – kaže Veselin Papić.

Veselin je znanje stečeno na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koristio i koristi na porodičnom poljoprivrednom imanju, koje mnogima može poslužiti za uzor.

Dobre rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji Papići ostvaruju zahvaljujući između ostalog i vlastitoj mehanizaciji, koju koriste. Mehanizacija se sastoji od tri traktora koja su dosta stara, ali su u dobrom stanju, napominje Veselin. Papići su vlasnici i dva kombajna, jednog marke „Klas“ i drugog marke „Zmaj“. U njihovom „voznom parku“ nalaze se i brojne priključne mašine. U periodu kada je obim posla uvećan u radu na imanju, pomaže im i Jovan Radivojkov iz Obrovca.

– Sadašnji zemljišni kompleks koji obrađujemo, nastojaćemo da uvećamo. Uz redovne poslove na našem imanju, pružamo usluge drugim poljoprivrednicima u periodu setve i žetve. Cilj mi je da u poslu kojim se bavim, ostvarim maksimalne prinose i da više nego do sada primenjujem nauku, napominje Veselin.

Analizu zemljišta redovno vrše, tačnije svake četvrte godine.

– Analize koje vršimo periodično, značajno nam pomažu u radu i doprinose da ostvarimo bolje rezultate. Naime, zahvaljujući njima odlučujemo se koje vrste i koje količine veštačkog đubriva ćemo uneti u zemlju. Sve ovo radimo, kako bismo iz svake parcele izvukli njen maksimum. Osim toga, vodimo računa i o sitnicama, sve sa ciljem da iz godine u godinu beležimo rekordne prinose. Uz primenu nauke u poljoprivrednoj proizvodnji, tu je i neizbežan domaćinski odnos – rekao je na kraju Veselin Papić.

Dobra saradnja

– Izuzetno korektnu saradnju imamo sa Zdrugom „Agroprom MPZ“. Upravo iz tog razloga i ne pomišljamo, da bilo šta promenimo. Od zaposlenih u Zadruzi dobijamo informacije o kretanju cena, u isplatama su krajnje korektni, tako da nemam šta da kažem osim da poželim da se naša saradnja i dalje odvija kao do sada – napominje Veselin Papić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here