Posvećenost koncertima

Koncert Jelene Simonović Kovačević

501

U utorak, 27. novembra, u koncertnoj sali ŠOMO „Stevan Hristić“, u organizaciji muzičke škole i Kulturnog centra, održan je jedan odličan klavirski koncert Jelene Simonović Kovačević.


Umetnica nas je izvanrednom interpretacijom na klaviru, provela kroz istoriju muzike od Johana Sebastijana Baha, preko Jozefa Hajdna i Roberta Šumana do poljske kompozitorke Gražine Bacevič. Taj nesvakidašnji koncert je pratilo svega dvadesetak ljubitelja klasične muzike iz našeg grada.

Jelena Simonović Kovačević diplomirala je najvišom ocenom 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za klavir u klasi profesora Kemala Gekića. 2002. je magistrirala u Njujorku, a upisuje i magistarske studije klavirske pedagogije u Kolumbiji u SAD. Osvajala je brojne domaće i međunarodne nagrade u Nišu, u SAD i Italiji. Usavršavala se na majstorskim kursevima svetski priznatih umetnika iz inostranstva i Srbije.

Radila je više od 12 godina u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu kao profesor klavira, bila asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde od 2014. godine radi na Katedri za klavirski praktikum. Održala je niz majstorskih kurseva za klavir.

– Pored rada u pedagogiji na Akademiji umetnosti, paralelno sa tim se odvija i koncertna aktivnost, što je i najbolja kombinacija. Kada završite studiranje na Akademiji birate repertoar za nastupe prema sopstvenom afinitetu, što se kaže „on ošto je srcu drago“. Vodim računa, da ako publika nije muzički obrazovana, tada ih upućujem u kompozicije koje izvodim, navodeći podatke o delu i kompozitoru, da bi se lakše pratio koncert.

– Program koncipiram tako da se „prošetam“ muzikom kroz epohe, tako sam to učinila i večeras, od Baha preko Hajdna i Šumana, do Gražine Bacevič, jedne od najčuvenijih poljskih kompozitorki, koja je prilično nepoznata u Srbiji.

– Bila je podjednako dobra i kao violinistkinja i kao pijanistkinja, pored toga što je bila vrsna kompozitorka. Poznato je da je klasična muzika prilično zapostavljena u Srbiji, tako da ne čudi mala poseta na koncertima. Meni je bitna posvećenost koncertu, njegova forma – ja sebe svuda nosim sa sobom.

– Zbog ove verne publike, ma koliko ih ima, mi se bavimo koncertnim aktivnostima – završila je Jelena Simonović Kovačević, profesor na Akademiji umetnosti i vrsna pijanistkinja. Mi bismo dodali i promoterka dela Gražine Bacevič u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here