Radni sastanak „Nacionalni okvir za zaštitu dece bez pratnje“ u Bačkoj Palanci

Pomoć maloletnim migrantima bez pratnje

958

BAČKA PALANKA: Danas, (10.12.) u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNHCR-a i Opštine Bačka Palanka, održan je radni sastanak na temu „Nacionalni okvir za zaštitu dece bez pratnje“ u „Vila Grande“ – Bagremara.


Ovaj sastanak posvećen je maloletnim migrantima, a ima za cilj rešavanje problema „na terenu“ sa ranjivim kategorijama – maloletna lica bez pratnje. U pograničnim mestima u čitavoj Srbiji organizuju se sastanci ovog tipa, a pored relevantnih državnih institucija, sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalnog Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, kao i Gerontološkog centra.

„Mi u zadnjih par meseci imamo slučajeve gde zatičemo maloletne migrante na terenu i zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za rad i UNHCR-om mi smo te probleme do sad rešavali. Na sastanku se dogovaramo kako da rešimo pitanje maloletnih migranata, tačnije njihovog transporta do prihvatnih centara“, rekao je predsednik opština Bačka Palanka, Branislav Šušnica.

[wonderplugin_slider id=64]

 

On je istakao da migranti koji se zateknu na teritoriji opštine Bačka Palanka ne ostaju ovde već budu prevezeni do prihvatnog centra gde se organizuje njihov smeštaj.

Radnom sastanku ispred UNHCR-a prisustvovao je šef odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Džon Endru Jung koji je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa institucijama Republike Srbije u pogledu tretmana izbeglica za vreme migrantske krize.

„Želimo da iskoristimo priliku da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih organa vlasti, granične policije kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o temama koje se tiču identifikacije i upućivanja maloletnika bez pratnje“, rekao je šef odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Džon Endru Jung.

Ovakvi sastanci su deo sveukupne saradnje koju UNHCR ima sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i nadležnim ministarstvima sa ciljem pomaganja vlastima Srbije da pruže što bolju brigu različitim ranjivim kategorijama, pre svega deci bez pratnje.

„Srbija mora biti pohvaljena za napore koje je uložila u pogledu tretmana izbeglica i migranata u toku migrantske krize. Vlada Republike Srbije se na taj način izdvojila i UNHCR je veoma ponosan na to da može da podrži takve napore“, rekao je Jung.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here