Radni sastanak „Nacionalni okvir za zaštitu dece bez pratnje“ u Bačkoj Palanci

Pomoć maloletnim migrantima bez pratnje

0
655

BAČKA PALANKA: Danas, (10.12.) u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNHCR-a i Opštine Bačka Palanka, održan je radni sastanak na temu „Nacionalni okvir za zaštitu dece bez pratnje“ u „Vila Grande“ – Bagremara.


Ovaj sastanak posvećen je maloletnim migrantima, a ima za cilj rešavanje problema „na terenu“ sa ranjivim kategorijama – maloletna lica bez pratnje. U pograničnim mestima u čitavoj Srbiji organizuju se sastanci ovog tipa, a pored relevantnih državnih institucija, sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalnog Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, kao i Gerontološkog centra.

„Mi u zadnjih par meseci imamo slučajeve gde zatičemo maloletne migrante na terenu i zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za rad i UNHCR-om mi smo te probleme do sad rešavali. Na sastanku se dogovaramo kako da rešimo pitanje maloletnih migranata, tačnije njihovog transporta do prihvatnih centara“, rekao je predsednik opština Bačka Palanka, Branislav Šušnica.

 

On je istakao da migranti koji se zateknu na teritoriji opštine Bačka Palanka ne ostaju ovde već budu prevezeni do prihvatnog centra gde se organizuje njihov smeštaj.

Radnom sastanku ispred UNHCR-a prisustvovao je šef odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Džon Endru Jung koji je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa institucijama Republike Srbije u pogledu tretmana izbeglica za vreme migrantske krize.

„Želimo da iskoristimo priliku da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih organa vlasti, granične policije kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o temama koje se tiču identifikacije i upućivanja maloletnika bez pratnje“, rekao je šef odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Džon Endru Jung.

Ovakvi sastanci su deo sveukupne saradnje koju UNHCR ima sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i nadležnim ministarstvima sa ciljem pomaganja vlastima Srbije da pruže što bolju brigu različitim ranjivim kategorijama, pre svega deci bez pratnje.

„Srbija mora biti pohvaljena za napore koje je uložila u pogledu tretmana izbeglica i migranata u toku migrantske krize. Vlada Republike Srbije se na taj način izdvojila i UNHCR je veoma ponosan na to da može da podrži takve napore“, rekao je Jung.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here