Stočari dobili zemlju u zakup na tri godine

Miroslav Ivić član Opštinskog veća zadužen za poiljoprivredu

1122

Nakon odluka koje su potvrđene u Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, stočari na teritoriji opštine Bačka Palanka, stekli su pravo korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, po pravu prečega, na tri godine.


Miroslav Ivić

– Bačkopalanačka opština je jedna od dve opštine u Srbiji koja je uspela da izdejstvuje dodelu zemljišta stočarima u zakup na tri godine. Na području naše opštine, svoje zahteve za dodelu zemljišta podnelo je oko osamdeset stočara. Ovo je svakako veliki pomak, s obzirom da je u poslednjih četiri – pet godina, zemljište stočarima u zakup dodeljivano godinu za godinu.

– Ovakav način dodele državnog zemljišta stočarima u zakup, pre svega njima samima pravio je određene probleme. Kada ovo kažem, onda pre svega mislim na to, da niko od njih nije bio siguran da li će moći da započne proizvodni ciklus u stočarstvu, koji je uglavnom duži od jedne godine. Posle donošenja ove odluke situacija je drugačija, tako da sada većina njih može koliko – toliko da planira svoju proizvodnju.

– Sigurno da bi bilo još bolje da je taj period duži od tri godine, ali i pored toga mi smo zadovoljni jer je napravljen kakav – takav pomak. Vredi napomenuti, da je ovo urađeno uz veliku muku, ali mislim da će ipak značajno pomoći stočarima, kako bi pospešili svoju proizvodnju – kaže Miroslav Ivić, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

O dodeli zemljišta u zakup stočarima, odluka je donošena na osnovu broja grla koja gaje.

– Predviđeni deo zemljišta koji je dodeljivan u zakup, zavisio je od broja grla stoke koju imaju u svojim oborima i stajama. S obzirom, da su površine zemljišta koje se daju u zakup bile limitirane, stočari nisu dobili ono što im na neki način pripada. Zbog nedostatka zemljišta, njima je dodeljeno tek nekih 65 odsto površina. Ovo umanjenje sigurno će im otežati rad, ali smo zbog smanjenih zemljišnih površina, na to bili prinuđeni.

– Svakako da je u svemu ovome najvažnije, da je stočarima zemljište dato na tri godine. Posebno bih u svemu ovome želeo da pohvalim rad i angažovanje, kako Branislava Šušnice predsednika Opštine, zatim Mite Lačanskog predsednika Skupštine opštine, ali i odeljenja za poljoprivredu. Naš zajednički mukotrpan rad dao je rezultate. Ova odluka će van svake sumnje, doprineti bržem razvoju stočarstva na teritoriji opštine Bačka Palanka u narednom periodu.

– Na području naše opštine, ratarstvo je izuzetno zastupljeno i ono ima smisla pod uslovom da je stočarstvo kruna tog posla. Stočarska proizvodnja je od davnina davala snagu zemlji, odnosno ona je obnavljala humusni sloj zemlje, a svaki finalni proizvod koji dolazi kroz stočarstvo uvek je isplativiji, nego samo gajenje ratarskih kultura. Iz tog razloga ističem sve veću ekspanziju stočarske proizvodnje, što je jako dobro.

– Davanjem zemljišta u zakup stočarima na tri godine, verujem da ćemo još više popraviti situaciju u oblasti stočarstva – napomenuo je Ivić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here