Uručena pomagala

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka

529

Na Svetski dan osoba sa invaliditetom (3. decembra) u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Bačka Palanka donator Hrišćanska adventistička crkva uručila je pomagala slepim i slabovidim licima.


Pomagala u vidu svesaka prilagođenih slepoj i slabovidoj deci i bele difuzne sijalice su uručene mališanima koji pohađaju školu, a članovi su ove organizacije. Istovremeno je starijim članovima uručeno deset belih štapova.

– Naš cilj je da, gde god to možemo, poboljšamo uslove života, pogotovo ljudi sa posebnim potrebama. Uvek se vodimo geslom da svako može da pomogne nekom, ali nemoguće je pomoći svakome. Ako svako uradi ono što može, onda je to dovoljno da svi budu zadovoljni. Nama je izazov i želja da slepa i slabovida lica ohrabrimo i osnažimo. Cilj nam je da se usmerimo na pomoć deci, rekao je pastor Hrišćanske adventističke crkve Srećko Krstić.

Pre toga je u petak, 30. novembra Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Bačka Palanka posetila predstavnica farmaceutske kuće Pharma maac i tom prilikom članovima ove organizacije uručila devet aparata za merenje dijabetesa sa govornim programom i trakicama „wellion“.

Predstavnica ove firme je tada demonstrirala kako aparati rade i obećala nastavak saradnje sa MOS Bačka Palanka. Danas slepih i slabovidih lica u Srbiji ima oko 12 hiljada, a njihovi problemi su, pored predrasuda, vezani i za fizičke prepreke u kretanju. Postoji jako mali broj ili uopšte nema zvučnih semafora, pristup mnogim objektima nije adekvatan za osobe sa invaliditetom, a tu je i stalni problem zapošljavanja. Naravno, tu su i psihičke prepreke koje mnoge osobe sa invaliditetom imaju, a kod slepih i slabovidih lica su izražene u zatvaranju u sebe, među četiri zida i izopštavanjem iz društvene zajednice.

Sve se to rešava razgovorom, ohrabrivanjem i osnaživanjem, da i ova lica pokažu da mogu da budu izuzetno korisna u našem društvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here