Veganima čija je beba preminula od izgladnjivanja uslovna kazna zatvora

1234

Roditelji vegani čija je beba preminula sa 10 meseci od posledica izgladnjivanja, neće ići u zatvor, odlučio je sud.


Slovenački sud osudio je roditelje na uslovnu zatvorsku kaznu od dve godine, a odslužiće je društveno korisnim radom nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivicu za zanemarivanje deteta, preneo je hrvatski portal Indeks pozivajući se na slovenačke medije.

Beba je preminula 2011. godine u ljubljanskoj bolnici zbog nelečene upale pluća i akutne neuhranjenosti. Dete je u bolnicu primljeno sa samo 3.600 grama težine, a tragičan slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti i socijalnih službi jer su roditelji, inače fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, a koji ima još petoro dece, i ranije odbijali da ih vode kod lekara i da ih leče.

Optužnica protiv njih podneta je 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najpre zbog neuhranjenosti deteta, a zatim i zato što dete u izrazito lošem zdravstvenom stanju nisu odveli kod lekara, te je ono umrlo u bolnici od posledica upale pluća.

Tokom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova deca imala brojne zdravstvene teškoće, jer im nisu osigurali uravnoteženu ishranu potrebnu za normalan razvoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here