Milenko Zorić dobitnik najvećeg sportskog priznanja u Vojvodini

784

Najveća sportska priznanja u AP Vojvodini – nagrade „Jovan Mikić Spartak“ dodeljene su u amfiteatru novosadskog Spensa po 51. put.

Ove nagrade dodeljuje Sportski savez Vojvodine, a ove godine u kategoriji sportiste i sportistkinje laureati su kajakaš Milenko Zorić i kuglašica Jasmina Anđelković.

Milenko Zorić, kajakaš iz Bačke Palanke, ove godine je beležio izvanredne rezultate. U tandemu sa Markom Tomićevićem u K2 na 1000 metara osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u Beogradu uz svetski rekord, zlato na Svetskom kupu u Segedinu i bronzu na Svetskom prvenstvu u Portugaliji. U dosadašnjoj karijeri ima osam medalja sa svetskih i evropskih prvenstava i Olimpijskih igara.

Jasmina Anđelković, članica KK Alimenta iz Novog Sada osvojila je ove godine zlatnu medalju u kombinaciji na Svetskom prvenstvu u Rumuniji, uz državni i svetski rekord, a i državna je prvakinja.

Foto: Dnevnik/ B. Lučić

„Velika želja mi je bila da osvojim zlatnu medalju na svetskom prvenstvu i ove godine mi se ta želja ispunila, ali nisam se nadala da ću oboriti svetski rekord (890 čunjeva) i da ću nadmašiti Hrvaticu Ines Maričić, koja je do sada držala najbolji rezultat planete“, rekla je Jasmina i zahvalila se svima koji su joj pomogli da stigne do odličja i do nagrade.

Spartakovu nagradu u konkurenciji trenera dobio je Vojislav Trajković, šef stručnog štaba Rvačkog kluba Proleter iz Zrenjanina. Za pet godina koliko predvodi Zrenjanince, osvojeno je četiri šampionske ekipne titule i jedno drugo mesto, a pojedinačno su osvojeni zlato, dva srebra i bronza. Na međunarodnoj sceni na evropskim i svetskim prvenstvima osvojena su četiri odličja, kojima su se okitili Viktor Nemeš i Mihail Kadžaja.

Kod sudija prestižno priznanje otišlo je u ruke Radomira Ačića rvačkog arbitra iz Kanjiže. U bogatoj karijeri kao rvač je nastupao za Potisje i dva puta bio seniorski državni prvak, a zatim je bio i predsednik ovog kluba. U sudijskoj karijeri nekoliko puta je bio najbolji sudija na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a delio je pravdu na 42 evropska i svetska seniorska, juniorska i kadetska prvenstva, na 80 međunarodnih takmičenja i 200 državnih prvenstava.

Među sportskim organizacijama nagrađen je Vazduhoplovni savez Vojvodine, koji ove godine proslavlja 90 godina rada. U bogatoj istoriji 22 puta je osvajan svetski tron, osvojene su 22 pojedinačne i sedam ekipnih medalja na planetarnim smotrama, postignuto je 10 svetskih rekorda i osvojeno 10 pojedinačnih i tri ekipne titule sa evropskih prvenstava.

U kategoriji sportskog radnika Spartakovu nagradu dobio je sportski novinar Budimir Cvijetić, koji je doprineo popularizaciji sporta na području opštine Zrenjanin. Pisao je za Sport, Dnevnik, Tempo i Sportski žurnal, a dobitnik je i Majske nagrade Sporstkog saveza Srbije.

„Čast je i privilegija biti u grupi šampiona koji 51 godinu dobijaju najveće sportsko priznanje u Vojvodini“, kazao je Cvijetić i zahvalio se svim sportistima o kojima je pisao.

Za vrhunsko sportsko dostignuće nagrađen je paraglajdista Goran Đurković, član SPK Vršac svetski i evropski prvak u preciznom sletanju i pobednik Svetskih igara u Torinu, trostruki svetski rekorder, inače vlasnik sedam zlatnih orlova, najvećeg priznanja u vazduhoplovstvu.

U kategoriji sponzora nagrada je pripala JP Srbijagas iz Novog Sada i Valor doo iz Zrenjanina, koji godinama pomažu sportske klubove i sport uopšte.

Za životno delo Spartakovu nagradu dobili su Milorad Stanulov i Elvira Janoši. Stanulov je bio poznati jugoslovenski i srpski veslač, koji je u dubl skulu sa Zoranom Pančićem osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i bronzu četiri godine kasnije u Los Anđelesu, kao i bronzu na Svetskom prvenstvu 1978. u skifu, da bi 1997. bio proglašen za veslača veka. Po završetku sportske karijere postao je sportski funkcioner.

„Kao sportista Spartakovu nagradu sam dobio 1979. Po završetku karijere kao generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine godinama sam se sa saradnicima trudio da održim ovu nagradu i zato mi je drago što sam je sada osvojio za životno delo“, rekao je Stanulov.

Foto: Dnevnik/ B. Lučić

Ovogodišnjim dobitnicima čestitali su predsednik Sportskog saveza Vojvodine Slobodan Boškan i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, čiji sekretarijat je pokrovitelj Spartakove nagrade.

„Sportski potencijal Vojvodine je veliki i naši sportisti s velikim uspehom se takmiče na domaćoj i inostranoj sceni. Naš posao je da ih podržavamo i kreiramo ambijent u kojem će oni postizati još bolje rezultate. Naši sportsisti su u podređenom položaju u odnosu na sportsite iz drugih, ekonomski jačih zemalja i moramo ih podržati u njihovim naporima, a ovim nagradama šaljemo poruku da vrednujemo njihov trud i rad“, kazao je Boškan.

Foto: Dnevnik/ B. Lučić

Batez je istakao: „Spartakova nagrada je najprestižnije priznanje već decenijama u Vojvodini. Čestitam dobitnicima i nadam se da će, kao i njihovi prethodnici i dalje na najbolji način prezentovati sport u Pokrajini.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here