Kolor doppler u trudnoći

1540

Doppler – sonografija,

popularno kolor-dopler ili obojeni doppler, ultrazvučna je metoda koja koristeći Dopplerov efekat omogućuje prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove nekog organa.

Pod Dopplerovim efektom podrazumevamo promenu visine tona zvučnog talasa konstantne frekvencije) ako se izvor zvuka kreće u odnosu na posmatrača ili posmatrač u odnosu na izvor zvuka. Praktično se koristi promena frekvencije ultrazvučnih talasa koja nastaje usled njihovog odbijanja od krvnih ćelija koje se kreću.

[wonderplugin_slider id=56]

 

Dr Bojan Ćulibrk lekar specijalista ginekologije i akušerstva rođen je u Bačkoj Palanci, a njegov blog „O ginekologiji i porodiljstvu“ je način da svoje znanje i višegodišnje iskustvo prenese široj javnosti u cilju poboljšanja opšteg zdravlja žena.

I dok svetski naučnici još uvek polemišu o značaju ove metode u smislu screening postupka u ginekologiji (npr. rano otkriće raka jajnika) – u porodiljstvu postoje sasvim jasne indikacije za ovu metodu tokom trudnoće.

Indikacije za kolor dopler u trudnoći:
• hipertenzija (preeklamsija/eklampsija) u sadašnjoj ili prethodnim trudnoćama,
• sumnja na zastoj rasta ploda u sadašnjoj trudnoći,
• niska porođajna težina ploda u prethodnim trudnoćama,
• intrauterina smrt ploda u prethodnim trudnoćama,
• abnormalnosti u srčanoj frekvenciji ploda,
• višeplodne trudnoće sa diskordantnim rastom,
• sumnja na anomalije srca ili kardio-vaskularnog sistema ploda.

Neki naučnici preporučuju rutinski pregled obojenim Dopplerom između 30. – 34. nedelje trudnoće kod svih trudnica. Zbog specifičnosti u razvoju feto-maternalnih krvnih sudova obojeni Doppler se preporučuje tek posle 20.nedelje trudnoće. Izuzetak je jedino sumnja na anomalije fetalnog srca ili krvnih sudova. Na rezultate ispitivanja utiču konzumacija lekova, kao i kofeina.

Analiza fetalnog venskog protoka kroz ductus venosus koristi se već duži niz godina, ali uglavnom u otkrivanju fetalne hipoksije, a tek poslednjih godina kada je dokazana uzročno-posledična veza između nuhalnog nakupljanja tečnosti i razvoja srčanih grešaka, uključena je u skrining u prvom tromesečju (ultrazvučni markeri hromozmopatija).

VAŠA

BAČKA PALANKA, Jugoslovenske armije 53

Pratite nas na sajtu: www.bioslab.rs

Pratite nas na facebook-u: OVDE

POZOVI I ZAKAŽI PREGLED

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here