Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (9)

540

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku. 

(Horhe Luis Borhes)

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Andrićeva lestvica užasa“, Svetislav Basara

Kaloperović, glavni junak novog Basarinog romana, polazeći iz Beograda u Zagreb na promociju svoje knjige, svraća kod prijatelja, ali susret dva stara znanca pretvara se u ovoj paraboli balkanskog mentaliteta u neobuzdan i bespoštedan dijalog, uz temeljno seciranje svih lokalnih nacionalnih svetinja i mitova pod aurom borbene gluposti, primitivizma i iskvarenosti.

Kako na sopstvenom, tako i na primeru Ive Andrića koga Balkanci i svojataju i odbacuju kad im se prohte, dva prijatelja će svojim komentarima čitaoce opet nasmejati do suza i istovremeno im priuštiti grotesknu viziju ovdašnjih naravi.

2. „Visoke planine Portugalije“, Jan Martel

Godine 1904. u Lisabonu mladić po imenu Tomas otkriva stari dnevnik. Dnevnik nagoveštava postojanje izuzetne rukotvorine koja će – ako Tomas uspe da je pronađe – revidirati istoriju. U jednom od prvih evropskih automobila on kreće u potragu za tim čudnovatim blagom.

Trideset pet godina kasnije portugalski patolog, pasionirani ljubitelj detektvskih priča Agate Kristi, zatiče se i sam u središtu svojevrsnog krimića kada biva uvučen u posledice Tomasove potrage.

Krajem XX veka kanadski senator u žalosti zbog gubitka voljene supruge nalazi utočište u selu svojih predaka u severnoj Portugaliji. Tamo stiže s neobičnim saputnikom: šimpanzom. Ovaj neobični par neočekivano će okončati stoletnu potragu.

Visoke planine Portugalije, ispunjene nežnošću, šaljivošću i beskrajnim iznenađenijima, vode čitaoca automobilom kroz Portugaliju iz prošlog veka, ali pre svega, na put kroz ljudsku dušu.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Iva i skriveni dnevnik“, Džudi Kertin

Iva Gordon je odlična u rešavanju problema. Kada su ona i Kejt pronašle stari dnevnik, koji je davno napisala devojčica njihovih godina, obe su svesne da neke greške iz prošlosti moraju da se isprave!

A kad se devojčice udruže, one mogu da reše sve! Ipak, ne može se živeti samo u prošlosti, jer je i sadašnjost prepuna izazova…

2. „Uki, mali fudbaler“, Bojan Ljubenović

Uki počinje da trenira fudbal, ali nije očekivao da je fudbal mnogo više od šutiranja lopte, postizanja golova i igranja utakmica. Naporni treninzi, fer igra, poštovanje saigrača i protivnika, suočavanje sa porazima… sve je to deo fudbalske igre u kojoj su upornost i istrajnost na prvom mestu, a golovi i pobede dolaze na kraju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here