Ko danas ne slavi, na slavu ide

546

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece. Sveti Nikola je najčešća krsna slava, a u narodu se za današnji dan kaže: Ko ne slavi, na slavu ide.


Sveti Nikolaj Mirlikijski Čudotvorac

Veliki Čudotvorac i izvrsni posrednik pred Bogom, rodio se u zemlji Likiji u maloazijskom gradu Patari. Njegovi roditelji imali su samo njega jednoga.

Beše to blagosloveno dete od samog rođenja svog, jer i nije mogao biti drugačiji od blagočestivih i milostivih roditelja kakvi su bili njegovi.

Nadenuše mu ime Nikolaj, što u prevodu znači pobeditelj naroda, i on se zaista po blagoslovu Božjem pokaza kao pobeditelj nad zlom u celom svetu. Ovaj slavni svetitelj i danas se slavi po celom svetu. Pošto je bio darovan od Boga, posvetiše ga Bogu.

Nakon smrti svojih roditelja, prodao je svo imanje i novac je razdelio sirotinji. Neko vreme je bio sveštenik u svom rodnom gradu. Odlikovao se milosrđem, ali pošto po prirodi bi skroman, povuče se u samoću da tako sačeka smrt. No javi mu se glas Gospodnji: „Nikolaje, pođi u narod na podvig ako želiš biti od mene uvenčan“. Tada on napusti samoću i ode u narod i bi izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Pod carem Dioklecijanom i Maksimijanom u vreme gonjenja i mučenja hrišćana bio je bačen u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propoveda i širi reč Božiju. Prisustvovao je Prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji, gde je digao ruku na jeretika Arija. Bio je pravi borac za istinu, zaštitnik pravde, spasao je mnoge od sigurne smrti.

Istovremeno milostiv, pravdoljubiv, hodio je među ljudima kao sam Anđeo Božiji, te zbog toga su ga ljudi još za života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć u bolesti, bedi i nemoći, a on se svima odazivao i svima je pomagao. Iz njegovog lica sijala je svetlost.

U starosti se razbole i upokoji se u Gospodu 7/19 decembra 343 godine. Mnoga čudesa se dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija miomirisno miro, kojim se leče bolesnici. Spašavao je, te se smatra zaštitnikom moreplovaca. Na ovaj datum, sve lađe, ma gde se nalazile bacaju svoja sidra i do sutradan miruju, odajući slavu i hvalu ovom svetom čudotvorcu. Svojim čudesnim moćima pomaže on svakom ko mu se obrati za pomoć. Nemoguće je zapravo izbrojati sva njegova čudesa, jer ih je mnogo.

Pogledaj: Danas je Sveti Nikola – najčešća krsna slava

Za njega se zato s pravom može reći da on neprestano piše Jevanđelje Hristovo i to sa neba, svojim svakodnevnim čudesima. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, gluvima se vraća čulo sluha.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here