PIO fond radi u subotu zbog zahteva za penzionisanje

615

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje dežuraće u subotu, 29. decembra, od 7:30 do 12 časova, a u ponedeljak, 31. decembra, radiće produženo do 18 časova.


Iz Fonda podsećaju građane da će od 1. januara važiti novi uslovi za odlazak žena u starosnu penziju.

Građani koji ispunjavaju uslove za penziju po propisima koji važe u ovoj godini moraju da prestanu sa radom najkasnije sa 30. decembrom i da podnesu zahtev za penziju najkasnije 31. decembra, što može da se učini lično ili preporučenom poštom. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u sledećoj godini.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Starosna granica za odlazak žena u starosnu penziju pomera se za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2019. godini 62 godine i 6 meseci života i najmanje 15 godina staža.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 57 godina i 8 meseci života, a ženama najmanje 38 godina i 6 meseci staža i 57 godina života.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za starosnu penziju. Ukupno umanjenje maksimalno može da bude 20,4 odsto.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here