Opera “Pop Ćira i pop Spira”

OŠ "15. oktobar" Pivnice

0
363

Učenici, profesori i novi direktor Patrik Malina iz OŠ „15. oktobar“ iz Pivnica su dana 13.12. posetili Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i odgledali zanimljivu operu „Pop Ćira i pop Spira“.


Polazak iz Pivnica je bio u 17:00 časova. Kada se stiglo bezbedno u Novi Sad posetioci su imali malo vremena i za razgledanje praznično okićenog centra grada. U 19:00 časova je opera počela. U ovoj operi se prvi put Pop Ćira i pop Spira izvodi kao komično opersko delo u dva čina u produkciji Srpskog narodnog pozorišta, inspirisano istoimenim romanom Stevana Sremca, na muziku akademika Dejana Despića, beogradskog kompozitora, muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga, koji je ustupio autorska prava Srpskom narodnom pozorištu.

Radnja se odigrava u jednom banatskom selu, u ono divno, davno vreme… Prema libretu, adaptaciji i dramatizaciji nedavno preminulog operskog reditelja Dejana Miladinovića i Vesne Miladinović, operu je režirala Ivana Dragutinović Maričić prema rediteljskom konceptu Dejana Miladinovića.

Dirigovala je Željka Milanović, nekadašnji stalni dirigent SNP-a, a sada profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, likovni predlog kostima i scenografije je uradila Vladana Likar Smiljanić, scenograf-realizator je Vladimir Savić, kostimograf-realizator je Senka Ranosavljević, scenski pokret Ivan Klemenc, asistent reditelja Katarina Mateović Tasić, dizajner svetla Marko Radanović.

Uloge tumače operski prvaci i solisti SNP-a: Aleksandar Saša Petrović / Saša Štulić (Pop Ćira),Marina Pavlović Barać /Violeta Srećković (Persa, njegova žena), Danijela Jovanović / Laura Pavlović /Pamela Kiš Ignjatov (Melanija, njihova kći), Branislav Cvijić (Pera, seoski učitelj), Maja Andrić / Marija Cvijić (Erža, služavka kod popa Ćire), Goran Krneta / Nebojša Babić (Pop Spira), Verica Pejić (Sida, njegova žena), Jelena Končar / Višnja Popov (Jula, njihova kći), Vasa Stajkić / Branislav Stankov (Šaca, seoski brica), Darija Olajoš Čizmić / Vesna Aćimović (Frau Gabrijela), Igor Ksionžik / Ljubomir Popović (PeraTocilov, seoski kočijaš), Miloš Milojević (Pop Oluja), Željko R. Andrić / Miloš Milojević (Vladika temišvarski), Branislav Stankov /Nikola Basta (Nića bokter, seoski pandur) i u ulogama bez reči su Ana Bajić (Žuža, služavka kod pop aSpire), Marta Jakobac Morar (Roksa, domaćica kod pop Oluje).

Učestvuju: Hor i Orkestar SNP-a. Deca: Vila Malešev, Srna Andrić, Nikola Stankov, Budimir Malešev, Lila Grubor i Teodor Panjak. Kada je bila izvedena opera Pop Ćira i pop Spira, bilo je navršeno 120 godina od objavljivanja romana, kao celovite knjige (Pop Ćira i pop Spira, Sremski Karlovci, 1898), iako je Sremac periodično počeo objavljivati delove romana četiri godine ranije.

Stevan Sremac je vanredan slikar malograđanskih naravi i odličan poznalavac malograđanske psihologije i mentaliteta. Njegovo najpoznatije delo kipti od šaljivih zgoda i smešnih likova, a zasnovano je na anegdoti (za koju se veruje da mu je lično ispričao njegov ujak Jovan Đorđević, prvi upravnik Srpskog narodnog pozorišta) o svađi popadija i tuči popova zbog zeta. Sremac je govorio za svoje delo da je pripovetka, ali je književna kritka ocenila da je to „jedan čisto humoristički roman“, gde je pisac dao „živu sliku života na banatskom selu“.

Zadovoljni posetioci su imali sledećeg dana o čemu da govore. Opera je ostavila na njih ogroman utisak, kako na učenike tako i na profesore. Bilo je ovo korisno provedeno vreme, vreme druženja, vreme pouke i vreme kada se cene prave vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here