Vođa antivakcinaškog pokreta osuđena na kaznu od 75.000 dinara koju neće platiti

831

Vođa antivakcinaškog pokreta u Srbiji dr Jovana Stojković, osuđena je u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na kaznu od 75.000 dinara, jer je vređala lekara Tomislava Stevanovića, koji je pokrenuo peticiju protiv šarlatanstva u medicini.


Po najavi njenog muža Vladimira Stojkovića, ona ne namerava da plati kaznu, nego će da je odsluži u zatvoru „zbog ideala“, kako je napisao na Tviteru.

Grupa lekara i 270 roditelja podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece.

Doktor Tomislav Stevanović iz Zrenjenina, koji se zajedno sa beogradskim doktorom Vladimirom Cimermanom nalazi na čelu grupe protiv antivakcinalista, rekao je da su roditelji bili prinuđeni na taj korak, jer jedino tako može da se stane na put onima „koji šire paniku u strah“ i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije. Ono za šta je osuđena Stojković, odnosi se na slučaj izrečenih laži na račun dr Stevanovića.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Juče je bilo ročiste, ona se pojavila tek sada treći put, ranija dva je izbegavala. U maju u emisiji „Balkan info“ izjavila je da sam glup, nenormalan i da imam psihijatrijsku dijagnozu, preko čega nisam mogao da pređem i tužio sam je. Izneli smo dokaze, sudija se vratio posle 10 minuta i osudio ju zbog vređanja. Kazna je novčana i iznosi 75.000 dinara. Ona ima pravo žalbe na Višem sudu u Zrenjaninu“, rekao je Stevanović za „Blic“.

Jovana Stojković je predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju „NoVa“ poznata je po svojim opasnim izjavama i prednjačenju u neverovatnim konstrukcijama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret. Osim njenih opasnih stavova i pozivanje roditelja da ne vakcinišu decu, poznata je i po površnim i manupulativnim napadima i na ljudska prava i gej pokret.

Čak 12 lekara ranije je protiv nje podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine. Obratili su se i sudu časti Lekarske komore sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer sa takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra. Njen govor održan pre par meseci na skupu u Crnoj Gori skinut je sa Jutjuba zbog širenja mržnje

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here