Bačka Palanka: Ekipe Hitne pomoći na posao uvek nose pasoš

1235

Hitna pomoć u Bačkoj Palanci jedina u našoj zemlji mora nekada i dva puta tokom jedne intervencije da prođe kroz drugu državu.


Pored Bačke Palanke, ekipe Hitne pomoći brinu se za još 13 sela. Do Pivnica, ka severu, imaju skoro 40 kilometara, dok na jug „dobacuju“ i do dva sremska sela sa druge strane Dunava, koja su u sastavu njihove opštine, Neštin i Vizić. Problem je što je najbliži most koji ih povezuje sa tim selima sada državna granica i put ka Iloku, pa da bi došli do pacijenata moraju da uđu i izađu iz Hrvatske, odnosno da u jednom smeru pređu dva puta granicu i četiri granična prelaza. Tako da je normalno da zaposleni u bačkopalanačkoj Hitnoj pomoći uz sebe uvek imaju pasoš.

„Imamo prioritet na svim graničnim prelazima prilikom hitnih intervencija, jer smo u neobičnoj situaciji. Saradnja i sa našim i sa hrvatskim graničnim policajcima je dobra, često nam i ne udaraju pečate, jer bi nam se pasoš potrošio za nekoliko meseci. Nekad dnevno pređemo i 4.000 kilometara, što je stvarno puno i obaramo rekorde u ovoj zemlji kada su pređeni kilometri u pitanju“, kaže za Blic dr Milan Žarković, načelnik Hitne pomoći u Bačkoj Palanci.

Iako je u pitanju granica EU i ostatka Evrope, gde su kontrole inače rigorozne, u hitnim slučajevima granične službe reaguju ljudski, ponekad čak i zaobilazeći propise, pošto se dogodi i da pacijenti nemaju dokumenta.

„Imali smo intervenciju i vozili smo ženu u bolnicu, ali ona nije imala dokumenta. Stajem na hrvatskoj granici i zamolim da nam puste jednog pacijenta bez dokumenata, a policajac odmah kaže ‘ti možeš i petoro’. Tada ga prepoznam, jednom mu je pozlilo u Bačkoj Palanci na pijaci i mi smo ga zbrinuli. Hteo je da plati jer je strani državljanin, ali sam mu rekao da ga Srbija časti. Zapamtio čovek“, priča Žarković.

Imaju i pacijenta koji dolazi na dijalizu tri puta nedeljno iz Neština u Bačku Palanku, pa je jedan od najčešćih posetilaca graničnih prelaza.

U Hitnoj pomoći u Bačkoj Palanci radi 40 ljudi. U toku radnog dana zbrinu oko 80 pacijenata i u toku 2018. godine imali su više od 4.000 vožnji.

Komplikacije sa graničnim prelazom javljaju se i kada se šalju lekovi za seoske ambulante i apoteke iz Doma zdravlja u Bačkoj Palanci. Pošto lekovi ne mogu tek tako da se prebace preko granice oni se najčešće šalju skelom koja plovi između Begeča i Banoštora.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here