Tanjug: Neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

689

U 2019. godini, kako kažu u Vladi Srbije za Tanjug, neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i trenutno se sa MMF-om ne radi na novom modelu zapošljavanja, dok ekonomisti smatraju da je došlo vreme da se ta zabrana ukine.


Nakon više od pet godina od uvođenja privremene mere zapošljavanja u javnom sektoru uštedeo se novac, smanjen je višak radnika u pojedinim sektorima države, ali je s druge strane ta mera dovela do nedostatka kadrova u određenim sektorima države, pa je rad pojedinih institucija značajno otežan, poručuju iz Fiskalnog saveta i Ekonomskog instituta u Beogradu.

„Zabrana zapošljavanja je mera koja je trebalo da bude privremenog karaktera i da obezbedi kontrolu i masu plata koja se isplaćuje u javnom sektoru. Međutim, ta privremena mera traje već šest godina i krajnje je vreme da se napusti, pošto je već dovela do toga da u pojedinim važnim delovima državnog sektora imamo manjak zaposlenih“, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Kaže da ta mera nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih, već je umesto nje potrebna odgovorna, ozbiljna i analitična sistematizacija radnih mesta.

„Videti koliko ljudi zaista treba da radi u svakom državnom organu i onda se prema tome upravljati. Negde i dalje imamo previše zaposlenih, dok negde ima premalo. Nije dobro da postoje takve disproporcije i disbalansi“, navodi Vučković.

Direktor za naučno-istraživačke projekte Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže da mu se čini da su se stekli uslovi da se vladina mera makar preispita.

„Za period važenja ove zabrane, više od pet godina, napravljene su s jedne strane velike uštede, a s druge strane redukovan je broj zaposlenih. To je, na neki način, osim izazivanja povoljnijeg troškovnog efekta u mnogim segmentima javnog sektora, verovatno doprinelo do pada kvaliteta samih usluga“, navodi Nikolić.

On objašnjava da postoji evidentna nesrazmera broja zaposlenih u državnim institucijama i da se problem mora rešiti, ali ne na uštrb kvaliteta.

„Blic“ je juče objavio da Vlada Srbije planira da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a da istovremeno uvede mehanizam kojim će strogo kontrolisati zapošljavanje po ministarstvima, školama, državnim institucijama, opštinama i drugo. Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade, list je objavio da Vlada Srbije i MMF rade na novom mehanizmu zapošljavanja koji će morati da poštuje svaka služba i institucija u javnom sektoru, a koji će zameniti postojeći Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here