Vučić: Drastično povećanje kazni, prihvaćen predlog Igora Jurića

974
Foto: Screenshot/N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je niz novih mera kojima se povećavaju kazne za različita krivična dela, a rekao je da je prihvaćen i predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela.


Vučić je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne.

„Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem od nasilja u porodici do ubistava. Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne ili uz ublažavanje kazni“, rekao je Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane.

Izneo je podatke da su za silovanje kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni“, kazao je. Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao „lošu poruku koje država šalje svojim građanima“.

Vučić je rekao i da je za tešku krađu oko 62 odsto kazni bilo od šest meseci do godinu dana i upitao „kako da se onda lopovima to ne isplati“.

„Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga“, rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina.

On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

„Na sve ćemo ići od 35 do 50 posto povećanje kazni“, kazao je Vučić.

Naveo je da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer, kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here