Izložba slika „Tako beše, tako volem“

1093

U ponedeljak, 21.01.2019. godine, u Kulturnom centru u Bačkoj Palanci biće otvorena izložba slika pod nazivom „Tako beše, tako volem“ slikara Žarka Đukića i Svetlane Miladić.


Žarkove slike koje će biti izložene su spoj ikonopisa i njegovih radova mrtve prirode.

-Može se reći da nije ciklus, vćc retrospektiva mog rada u slikarstvu izvan ikone. Na slikama su prikazani upotrebni predmeti iz prošlih vremena kojih sve manje ima. I ako ih ima, nalaze se negde po tavanima, podrumima, ispod streha. TIm predmetima kroz sliku dajm novi život i vraćam ih u domove ponovo, ali u kreativnom obliku.


Svetlanine slike predstavljaju snove o slobodi rečene prepoznatljivim predelima i koloritom. Dah prošlih vremena kada je sve bilo prirodno, nostalgija za tim vremenima koju ona iskazuje kroz svoj rad.

-Ovce koje se pojavljuju na mojim slikama su slobodne, one znaju svoj put, nemaju ni čobane, ni predvodnike…a sa njima sam povezala i sebe lično, moje korene.

Ovce su panonske rase, ali one su izmeštene u planinske predele, većinom i to je ono što nosim u genima, poreklo. Ideja mi je da posmatrač oseti isto ono što i ja dok stvaram, a po reakcijama, saznajem da i oseća. Tako da najčeše saopštavaju da žele da uđu u sliku. Jedan od utisaka je glasio „ja tako zamišljam raj“.


Na izložbi će moći da se vidi dvadeset radova, od svakog slikara biće izloženo po deset radova.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Svetlana Miladić je rođena 1970., živi i stvara u Bačkoj Palanci. Slikarstvom se bavi unazad 25 godina.Do sada je učestvovala na više od sto kolektivnih i grupnih izložbi. Samostalno još nije izlagala, jer u večitom traganju za novim, nije našla vreme za stvaranje celovitog ciklusa. Učesnica mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija.

Žarko Đukić je rođen u Osečini, živi i radi u Pivnicama, opština Bačka Palanka. Slikarstvom i ikonopisom se bavi 22 godine. Oslikao više crkava u Šabačko- valjevskoj eparhiji – u Koceljevi, Miličinci, Doljoj Kamenici, Gornjem Crniljevu. Ikonopisao vizantijski ikonostas u Plužačkoj novoizgrađenoj crkvi, sad manastiru. Barokne ikone za ikonostas u Somboru.
Učesnik je preko dvesta likovnih saborovanja u zemlji i inostranstvu. Imao dve samostalne i preko pedeset kolektivnih izložbi.
Izložba će moći da se pogleda naredne dve nedelje.

Pročitajte intervju sa Žarkom Đukićem OVDE.

Pročitajte intervju sa Svetlanom Miladić OVDE.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here