Izložba slika „Tako beše, tako volem“

953

U ponedeljak, 21.01.2019. godine, u Kulturnom centru u Bačkoj Palanci biće otvorena izložba slika pod nazivom „Tako beše, tako volem“ slikara Žarka Đukića i Svetlane Miladić.


Žarkove slike koje će biti izložene su spoj ikonopisa i njegovih radova mrtve prirode.

-Može se reći da nije ciklus, vćc retrospektiva mog rada u slikarstvu izvan ikone. Na slikama su prikazani upotrebni predmeti iz prošlih vremena kojih sve manje ima. I ako ih ima, nalaze se negde po tavanima, podrumima, ispod streha. TIm predmetima kroz sliku dajm novi život i vraćam ih u domove ponovo, ali u kreativnom obliku.


Svetlanine slike predstavljaju snove o slobodi rečene prepoznatljivim predelima i koloritom. Dah prošlih vremena kada je sve bilo prirodno, nostalgija za tim vremenima koju ona iskazuje kroz svoj rad.

-Ovce koje se pojavljuju na mojim slikama su slobodne, one znaju svoj put, nemaju ni čobane, ni predvodnike…a sa njima sam povezala i sebe lično, moje korene.

Ovce su panonske rase, ali one su izmeštene u planinske predele, većinom i to je ono što nosim u genima, poreklo. Ideja mi je da posmatrač oseti isto ono što i ja dok stvaram, a po reakcijama, saznajem da i oseća. Tako da najčeše saopštavaju da žele da uđu u sliku. Jedan od utisaka je glasio „ja tako zamišljam raj“.


Na izložbi će moći da se vidi dvadeset radova, od svakog slikara biće izloženo po deset radova.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Svetlana Miladić je rođena 1970., živi i stvara u Bačkoj Palanci. Slikarstvom se bavi unazad 25 godina.Do sada je učestvovala na više od sto kolektivnih i grupnih izložbi. Samostalno još nije izlagala, jer u večitom traganju za novim, nije našla vreme za stvaranje celovitog ciklusa. Učesnica mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija.

Žarko Đukić je rođen u Osečini, živi i radi u Pivnicama, opština Bačka Palanka. Slikarstvom i ikonopisom se bavi 22 godine. Oslikao više crkava u Šabačko- valjevskoj eparhiji – u Koceljevi, Miličinci, Doljoj Kamenici, Gornjem Crniljevu. Ikonopisao vizantijski ikonostas u Plužačkoj novoizgrađenoj crkvi, sad manastiru. Barokne ikone za ikonostas u Somboru.
Učesnik je preko dvesta likovnih saborovanja u zemlji i inostranstvu. Imao dve samostalne i preko pedeset kolektivnih izložbi.
Izložba će moći da se pogleda naredne dve nedelje.

Pročitajte intervju sa Žarkom Đukićem OVDE.

Pročitajte intervju sa Svetlanom Miladić OVDE.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here