U Beču predstavljena turistička ponuda opštine Bačke Palanke

1032

Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine su predvodile privrednu delegaciju iz Republike Srbije od blizu 20 privrednih subjekata, koji su zajedno predstavljali turističku ponudu Srbije, na Međunarodnom sajmu turizma “Ferienmesse” u Beču.


Inače, ovo je jedan od najvećih sajmova turizma u Austriji koji je ove godine posetilo 150.000 posetilaca. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Republika Indonezija. Na Međunarodnom sajmu turizma u Beču svoje ponude predstavilo je oko 850 izlagača iz više od 80 zemalja.

Spektar ponude je bio veoma raznovrstan i bogat, od avanturističkih putovanja, obilazaka gradova, odmora za relaksaciju, specijalnih ponuda za porodice. Takođe, posetioci su mogli da uživaju u programu uživo, interesantnim predavanjima i filmovima. U isto vreme je održan i najveći sajam automobila u Austriji.

Republiku Srbiju na Sajmu turizma u Beču predstavljali su: Turistička organizacija Vojvodine, Turisticka organizacija Niš, Turistička organizacija opštine Bačka Palanka, Turistička agencija “Experience pro travel-Serbia” iz Beograda, Vinski putevi Srbije, hotel “Premier Akva” i Etno naselje “Vrdnička kula” iz Vrdnika, Specijalna bolnica Sokobanja, Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda”, Specijalna bolnica “Čigota”, JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom “Apatin”, Turistička agencija “Magelan” iz Novog Sada, Turistička agencija “Kompas” iz Novog Sada, “Alfa travel si” iz Subotice, Turistička agencija “Vojvodinašume turist” iz Petrovaradina, Džotel “Akvastar Denjub” iz Kladova, hotel “Nevski” iz Beograda, Institute za lečenje i rehabilitaciju “Niška banja”, “City car rent a car” iz Beograda.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić istakao je da su, kako kaže, osnovna želja, ideja i namera aktivnosti PKV, u saradnji sa PKS, da se srpsko turističko tržište, odnosno svi turistički proizvodi Vojvodine i cele RS, približe budućim gostima iz Zapadne Evrope.

Da je učešće Republike Srbije na ovogodišnjem Sajmu od izuzetne važnosti, istakla je i Nada Knežević, direktor predstavništva PKS u Austriji podsetivši da je 2011. godine, nakon petogodišnje pauze, na ovom Sajmu izlagala Turistička organizacija Grada Beograda.

“Izuzetno je veliki broj austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji, a u poslednje vreme imamo izuzetan priliv srpskih kompanija koje se pojavljuju na austrijskom tržištu. Smatram da svaka popularizacija srpskog turizma na austrijskom tržištu, može biti samo pozitivna”, istakla je Nada Knežević.

Viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić podsetila je da je učešće na Sajmu, drugi korak PKV ka proširenju saradnje sa Austrijom.

“PKV je prošle godine učestvovala na manifestaciji ‘Dani Vojvodine u Beču’, gde se predstavljala turistička ponuda Vojvodine. Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević posetio je Privrednu komoru Beča, gde su uspostavljeni kontakti sa željom da se predstave konkretni turistički programi, a Sajam turizma u Beču je manifestacija koja tome sigurno može da doprinese”, rekla je Samardžić i dodala da PKV u svojim aktivnostima daje veliki značaj regionalnoj saradnji, ta da je do sada uspostavljena saradnja sa zemljama u okruženju – Hrvatskom, Rumunijom, Republikom Srpskom, Slovenijom, Bugarskom, Grčkom, Mađarskom, a sada i sa Austrijom.

Tokom prvih dana sajma zabeležena je velika poseta i interesovanja austrijanaca, ponuda za kratki, gradski odmor, urbani sadržaji i kulturna ponuda, bili su u fokusu mlađih posetilaca, dok je starija populacija pretežno zainteresovana za nautički turizam i krstarenja Dunavom.
Kako zbog blizine, ekonomske mogućnosti austrijskih stanovnika, tako i zbog kulturno-istorijskog nasleđa, predstavnici turističke ponude RS složni su u tome da je Austrija interesantna publika za Srbiju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here