Богојављенска ноћ – Обичаји

Како је Богојављенска ноћ заиста чудесна, стари кажу да њена “магија” може да утиче и на друге ствари из живота верника

4616

Дочекивање Богојављења одувек је у Србији био велики догађај. Зато је у неким местима данашњи дан нарочито свечан јер се сви припремају за оно што следи увече.


Још од давнина, чим Сунце зађе 18. јануара наш народ би почео да се поздравља са “Бог се јави”, док је одговор на ово био “Ваистину се јави”.  Стари кажу да данас сви треба да буду тихи и мирни и да је најбитније да остану будни до поноћи!

Наиме, верује се да је ноћ између 18. и 19. јануара време када се небо отвара и “Бог јавља”. Према веровању, Богојављење се дешава у “глуво доба” и да ће се ноћас на тренутак небо растворити и да ће се укрстити ветрови који дувају зими са онима који дувају лети. У том тренутку, народ каже, све воде света ће престану да теку, а онај ко се затекне на отвореном и то види, моћи ће да од Бога затражи испуњење једне жеље.

Зато би ноћас свако требало да се потруди да остане будан до поноћи, отвори прозор и погледа кроз њега. Жеља коју тада зажели, верују наши стари, сигурно ће се остварити.

Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника. По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада је позвао Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Ипак, како је Богојављенска ноћ заиста чудесна, стари кажу да њена “магија” може да утиче и на друге ствари из живота верника. Зато овај празник карактерише и велики број других обичаја. У неким крајевима Србије се тако верује да ће неудате девојке, уколико ове ноћи ставе огледалце под јастук сањати мушкарца за кога ће се удати.

Чак иако мислите да су ови обичаји само празноверица и глупост, немојте их омаловажавати. Помислите на то да су сви они издржали вишевековни тест времена и непромењени стигли до данашњих дана.

Због тога ноћас, тачно у поноћ, отворите прозор и замислите жељу… нека буде јасна и гласна, недвосмислена и “богоугодна”. Сутра са породицом и пријатељима, у срећи и здрављу прославите празник. И, имајте мало вере… не може да шкоди!


Pogledaj: Danas je zimski Krstovdan

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here