Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ је понос Бачке Паланке

Оснивач и диригент црквеног хора "Свети Јован Крститељ" Снежана Жујић прича о почецима хора и љубави према духовној музици

5377
Фото: Никола Јаничић

Деведесетих година 20. века, у ратно време, док су „музе ћутале“, Снежана Жујић основала је нови мешовити црквени хор и тиме подржала културну сцену града, сведочећи тако о лепоти и узвишености православне духовности из које је та култура и потекла. Иако је хор аматерски, његови успеси су одавно премашили аматерске оквире, те данас хор по свом квалитету стоји раме уз раме са најстаријим и најпознатијим српским хоровима.

Из монографије „Црквени хор Свети Јован Крститељ“ аутора Снежане Жујић и Владимира Баља.


Православни мешовити црквени хор „Свети Јован Крститељ“ основан је на Врбицу 1993. године, на иницијативу бачкопаланчанке Снежане Жујић, тада студенткиње Академије уметности у Новом Саду.

Ова посвећена и енергична професорка музичке културе и у овим лудим временима за младе људе вредно ради на популаризацији музичке писмености и културе управо међу младима. Жеља да једног дана оснује црквени хор јавила се још док је похађала средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

Снежана Жујић

„У средњој школи, у оквиру предмета хор имали смо прилику да певамо литургију од Мокрањца. Наша тадашња професорка је са нама радила целу литургију и то је на мене оставило снажан утисак. Тада сам већ знала да ћу, чим стекнем неопходно знање, радити на томе да оснујем црквени мешовити хор“, прича оснивач и диригент црквеног хора у Бачкој Паланци Снежана Жујић за БАП ВЕСТИ.

Од самог почетка, хор је почео вредно да ради. Пробе су биле честе, некад и по два пута дневно, а наша саговорница сматра да прави резултати долазе једино након квалитетног и дуготрајног рада.

„Жеља нам је била да што пре савладамо и научимо све песме које се певају на богослужењу. Да бисмо могли певати на литургији, морали смо прво мноштво композиција да научимо, тако да је наш рад од самог почетка интензиван. И данас, кад год певамо концерт или наступамо на неким великим такмичењима, пуно вежбамо и радимо, чак и два пута дневно“, каже Снежана.

Храброст и истрајност чланова хора да се у овом времену баве духовном музиком је огромна и вођена пре свега великом љубављу. Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ добитник је многих награда и признања и код нас и у иностранству, а једна од најзначајнијих је злато на осмом међународном хорском такмичењу „Музика мунди“ одржаном у Будимпешти 2001. године.

Црквени хор „Свети Јован Крститељ“ готово две деценије одржава Божићни концерт другог дана овог празника Фото: Никола Јаничић

„Све што смо до сад урадили, све је важно и значајно јер смо за сваки наш наступ улагали много рада. Оно што је за нас јако важно је то да ми више од деценије редовно певамо на литургијама, сваке недеље. Пре пар година смо били у Грацу, тамо смо били други“, додаје наша саговорница.

„Црквена музика може само добро вам донесе“

Према речима диригента бачкопаланачког цркевног хора, певајући духовну музику која уствари представља молитву, постајете део цркве и вере.

„Хор „Свети Јован Крститељ“ је расадник људи који, не само што певају црквену музику већ уче о вери и богослужењу. Поред тога, наш циљ је неговање културе и лепог певања. За мене, духовна музика предстваља највећу посластицу, она прочишћава и не може да донесе ништа негативно, само добро“.

Уметност данас није атрактивна

Снежана Жујић каже да је за црквену музику потребно дубље интересовање – потребно је посветити се изучавању стихова јер су то кључне ствари.

„Пошто то захтева време, то данас међу младима није популарно, а чини ми се да генерално уметничка музика није блиска младима. Данас је популарно оно што је брзо, и млади, и ако имају неке амбиције, желе што пре, уз мало уложеног труда и времена да остваре то. Свака врста уметности захтева студиозан рад и пуно посвећеног времена, зато је данас све мање популарна међу младима“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here