Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (12)

486

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

Knjiga nije hrana, ali je poslastica – Tin Ujević

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Danas je sreda“, David Albahari

Preuzevši na sebe obavezu da brine o ostarelom ocu, obolelom od Parkinsonove bolesti, junak romana dobija priliku za još jedan, poslednji pogled u njegovu dušu. Tokom zajedničkih šetnji po Zemunskom keju i malih kućnih razgovora, otac počinje da govori o delovima sopstvene prošlosti koji su njegovom sinu bili malo poznati.

Iz žrtve Rezolucije Informbiroa, kako ga je sin oduvek zamišljao, otac se u njegovim očima preobražava u posleratnog komunističkog dželata, što baca novo svetlo i na dotadašnji život njihove porodice.

David Albahari se u ovom romanu, možda i najintimnijem još od Mamca i Cinka, bespoštedno obračunava sa svakodnevicom jedne bolesti i s pitanjima da li se bolest i sreća mogu zaslužiti i mogu li zločini da se ponište ili da zastare.

2. „Dečko koji mi kuca na prozor“, Kersti Mozli

Amber i Džejk Voker imaju nasilnog oca. Jedne noći Lijam, najbolji prijatelj njenog brata, vidi Amber kako plače i kroz prozor se penje u njenu sobu da je uteši. Taj gest će označiti početak odnosa između ljubavi i mržnje koji će trajati narednih osam godina.

Lijam za to vreme postaje samopouzdani zavodnik koji nikada nije imao pravu devojku. Amber i dalje nosi emotivne ožiljke zbog očevog maltretiranja. Po svemu sudeći, nisu jedno za drugo.

Odnos im je oduvek bio nestabilan, ali šta će se dogoditi kada Amber počne da posmatra Lijama malo drugačijim očima? I kako će njen brat, koji je pomalo previše zaštitnički nastrojen prema njoj, reagovati kada sazna da se njih dvoje zbližavaju?

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Priče za sanjive glavice“

Čitanje podstiče maštu, a ova knjiga sadrži niz priča uz koje će mališani utonuti u san družeći se sa čarobnim svetom divnih životinja i junaka.

Ovo je mala velika knjiga za čitanje pred spavanje. Sa divnim ilustracijama, manjeg formata u tvrdom povezu, ova knjiga predstavlja pravi izbor za prvi susret mališana sa knjigom i čitanjem.

2. „Dečak zvani Božić“, Met Hejg

Sada je pred vama istinita priča o Božić Bati.
Da, baš o njemu!

Možda ga vi ne zovete Božić Bata, možda ga zovete nekako drugačije.
Možda Deda Mraz, ili Sveti Nikola, ili Sinterklas, ili Kris Kringl, ili Pelcnikel, ili Papa Noel, ili neobični čovek velikog stomaka koji razgovara s irvasima i donosi nam poklone.

Ili možda za njega već imate jedinstveno osmišljeno ime, nastalo zabave radi.

Međutim, da ste vilenjak, uvek biste ga zvali Božić Bata.
Dečak zvani Božić je avantura o snegu, kidnapovanju, vilenjacima i o jedanaestogodišnjem dečaku koji se usudio da veruje u magiju.
Jer nemogućnost je samo mogućnost koju još ne razumemo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here