U Bačkoj Palanci poslednje dve godine registrovano 11 obolelih žena od raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (21. januar – 27. januara 2019.)

1138

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21. do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.


Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, a Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju, prepoznajući značaj ove kampanje. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.
Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=75]

 

U našoj zemlji 2015. godine registrovano je 1095 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok 424 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

U Bačkoj Palanci je tokom poslednje dve godine registrovano 11 obolelih žena od raka grlića materice, a 4 žene su umrle. Maligna degeneracija ćelija u preinvazivnoj fazi registrovana je još kod 7 osoba.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. U planu je uvođenje HPV vakcine u plan obavezne vakcinacije dece.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here