U Vajskoj održano plivanje za časni krst, Kosta Ćulibrk najuspešniji

1190
Prošlogodišnji pobednik Kosta Ćulibrk Foto: TOO Bač

BAČ: Četvrta po redu tradicionalna manifestacija „Plivanje za časni krst“, održana je u subotu 19.01.2019. na jezeru Provala u Vajskoj.


U konkurenciji 21 učesnika najuspešniji je bio Kosta Ćulibrk iz Bača koji je prvi stigao do Bogojavljenskog krsta.

Ovaj dvadesetjednogodišnji momak za časni krst pliva već četiri put uzastopno i do sada je uvek bio vicešampion. Međutim kaže da je ove godine bio dodatno motivisan jer je prijavljen rekordan broj učesnika.

„Ponosam sam na činjenicu da sam u ovako jakoj konkurenciji konačno uspeo da prvi doplivam do krsta. Ovo je jedan od najlepših tradicionalnih običaja koji treba da se čuva. Čestitao bih svim učesnicima, ali i organizatoru Turističkoj organizaciji opštine Bač, koji su celokupnu manifestaciju podigli na viši nivo. Nadam se da će nas iz godine u godinu biti sve više“ istakao je Kosta Ćulibrk.

Među plivačima se ove godine našla i jedna odvažna dama, Dragica Barudžija iz Novog Sada. Svoju hrabrost i junaštvo učešćem su dokazali i: Đorđe Perać, Nenad Perać, Stojan Antonić, Srba Baltić, Milan Dobrijević, Vladimir Ganji, Mirko Dobrijević, Radovan Ćulibrk, Edi Bundić, Miloš Grujić, Miloš Dević i Marko Jakšić iz Bača, Aleksandar Grmuša, Nemanja Vranješ, Srđan Babić i Milovan Grublješić iz Plavne, Goran Kuburić iz Bođana, Bojan Đekić iz Bačke Palanke i Đuro Maćešić iz Novog Sada.

Ove godine smo imali i jedan izuzetak, jer su nam se pridružila i dva izrazito hrabra dečaka koji su simboličnim umivanjem u jezeru dokazali svoju veliku ljubav ka ovom tradicionalnom običaju i sigurni smo da će u godinama koje dolaze biti vrhunski takmičari: Aleksa i Sergej Sič.

Nakon plivanja, predsednik opštine Bač, gospodin Borislav Antonić je uručio prigodne poklone učesnicima i zahvalio se mnogobrojim okupljenim sugrađanima koji su došli da podrže ovu manifestaciju.

“Ovim činom vernici se nadmeću i pokazuju svoj viteški podvig, a nas ostale podsećaju na poruke praznika: jedinstvo i širenje mira i ljubavi koje je Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje. Svi oni su naši današnji pobednici i na tome im čestitam” – zaključio je Antonić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here