Iz zavejanih sela teško se stizalo u varoš na posao

1882

BAČKA PALANKA: Ovu južnobačku opštinu osim Bačke Palanke čine i 13 naseljenih mesta, jedanaest u Bačkoj, Neštin i Vizić u Sremu, „s one strane Dunava“ kako to meštani vole da kažu. Neka od sela, poput Pivnica, odaljena su i po 35 kilometara od Bačke Palanke, što ovu opštinu čini i teritorijalno prostranom. Bačkopalančani se diče svakim od svojih sela ali kada napada sneg, kao ovih dana, ta teritorijalna prostranost donosi i probleme ažurnog održavanja puteva.


Kamera je zabeležila detalj na putu Bačka Palanka – Gajdobra, a očito je da su najveći problemi na drumu prilikom susreta vozila iz različitih smerova, posebno kada je reč o susretu sa velikim kamionima. Vozači putničkih automobila obično se malo sklone u stranu i sačekaju da „drumska krstarica“ prođe.

„Lokalne i nekategorisane puteve na teritoriji opštine, a ima ih oko 250 kilometara, održava Zimska služba palanačkog DOO „Ćosić“ sa kooperantima“, kaže Milorad Paripović, član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj.

Put Bačka Palanka – Gajdobra (Foto: Dnevnik)

„Dok sneg pada prvo se čiste lokalni putevi prvog prioriteta, ali uvidom na terenu videli smo da su grnovi prošli i gradskim ulicama koje su u drugom prioritetu. Nešto je komplikovanija sistuacija kada je reč o čišćenju državnih puteva, jer prvo se čiste putevi prvog prioriteta, a tek po prestanku padavina državni putevi drugog prioriteta, a na teritoriji naše opštine ima ih oko 130 kilometara i njih održava zimska služba koja nije u našoj nadležnosti.“

Iz pojedinih seoskih mesnih zajednica u ranim jutarnjim satima bilo je intervencija da se pročiste putevi. Međutim, nadležni kažu da će se po selima putevi čistiti kada se očiste glavni pravci, a za to vreme meštani u selima, ali i žitelji Bačke Palanke, treba sami da očiste trotoare ispred svojih kuća. Ovo upozorenje nije slučajno, jer je iskustvo pokazalo da se najviše povreda, pa i lomova donjih i gornjih ekstremiteta, ali i drugih fraktura dešava baš zbog padova na pešačkim stazama. Građani se upozoravaju da je čišćenje snega ispred kuća njihova obaveza za čije kršenje su predviđene i novčane kazne.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here