Kosmajcu vraćeno jemstvo, zaplenjeni objekti i rente

0
498
Dragoslav Kosmajac, Foto Ž. Knežević

Nakon pravosnažne presude kojom je krajem oktobra Dragoslav Kosmajac (64) oslobođen od optužbi za podstrekavanje na zloupotrebe, njemu je vraćeno jemstvo od 200.000 evra i 20-tak lokala.


Nakon pravosnažne presude kojom je krajem oktobra Dragoslav Kosmajac (64) oslobođen od optužbi za podstrekavanje na zloupotrebe, njemu je vraćeno jemstvo od 200.000 evra i 20-tak lokala koji su mu bili privremeno zaplenjeni tokom krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu.

Što se tiče neosnovanog lišenja slobode i pritvora u kojem je bio četiri meseca, Kosmajac nije podneo molbu za sporazum o naknadi štete komisiji Ministarstva pravde, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

Tokom privremene zaplene lokala, koja je trajala skoro četiri godine, njima je uz obavezu „dobrog domaćina“ upravljala, odnosno davala ih u zakup Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde. Lokali su nastavili da rade i posle zaplene, ali je kiriju od zakupa ubirala Direkcija.

 

Sada je u toku je prebacivanje novca koji je prihodovan izdavanjem nepokretnosti koje su bile privremneo oduzete, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde. „Postupak prebacivanja novca biće okončan kada se okonča postupak plaćanja eventualnog poreza na prihod od izdavanje nepokretnosti“, naveli su u Direkciji.

Jemstvo od 200.000 evram koje je položio kako bi se branio sa slobode, takođe mu je vraćeno, nakon pravosnažne odluke o vraćanju jemstva od 3. decembra, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda Bojana Stanković. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari koja je u vlasništvu države.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić odlobođeni zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela. Državno pravobranilaštvo kao predstavnik Republike Srbije upućeno je na parnicu radi ostvarivanje svog imovinsko-pravnog zahteva.

Kosmajcu je posle hapšenja 9. novembra 2014. godine odlukom Višeg suda bilo privremeno zaplenjeno dvadesetak lokala u Beogradu. Četiri meseca kasnije, pošto je uplatio sudu jemstvo od 200.000 evra, 10. februara 2015. Kosmajcu je ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode.

On je pre hapšenja u bio dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here