Državnim činovnicima za ljubaznost veća plata

896

Uredbom o vrednovanju radne uspešnosti državnih službenika propisano je da ocenjivanje 20.000 činovnika traje do kraja godine, a najboljima sleduje i povišica.


Pristupačnost, smirenost, ljubaznost, otvorenost, posvećenost, istrajnost, preduzimljivost, objektivnost – neke su od osobina koje treba da krase državne činovnike i njihove šefove. One će biti jedan od kriterijuma pri ocenjivanju 20.000 državnih službenika, koje je počelo ovog meseca i trajaće do kraja godine.

Predviđeno je da rad državnih službenika bude vrednovan na osnovu kompetencija, kao i da napredovanje bude na osnovu učinka. Kako je planirano, procenjivaće se način na koji državni službenik upravlja informacijama, zadacima i ostvaruje rezultate, da li ima orijentaciju ka učenju i promenama. Kada je reč o rukovodiocima, ceniće se i savesnost, posvećenost, lični integritet, način na koji upravljaju ljudima.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da u dosadašnjem sistemu vrednovanja rada nešto nije bilo u redu, jer je 90 odsto službenika bilo ocenjivano sa najvišom ocenom.

– Do sada je ocenjivanje bilo vezano za lični nivo zaposlenog i rezultate na konkretnom radnom mestu, dok se sada vrednuje učinak pojedinca u ostvarivanju cilja institucije. To pospešuje timski rad i povećava odgovornost rukovodilaca za izvršenje ciljeva institucije. Na potrebu da se ova oblast reformiše, ukazivala nam je i EK u svojim izveštajima, ali smo i sami bili svesni da u sistemu nešto ne funkcioniše – kažu u ministarstvu, a prenosi „Politika“.

Oni navode da im je cilj pravedan i fer službenički sistem, u kome se rad vrednuje na osnovu kompetencija, to jest onoga što se očekuje od zaposlenog da uradi na određenom radnom mestu, a napreduje na osnovu učinka i doprinosa ciljevima državnog organa.

– Kada zaposleni ima odgovarajuću kompetenciju to znači da on zna da na pravi način sagleda radni zadatak, ima odgovarajuće sposobnosti da posao završi i zna kako upotrebiti te sposobnosti. Podrazumeva se da je službenik ljubazan i to nije kompetencija – objašnjavaju u ministarstvu.

Uredbom su definisani indikatori ponašanja koji će usmeravati rukovodioce koji vrednuju radnu uspešnost šta konkretno treba da cene pri vrednovanju, a sa druge strane i državni službenici će biti upoznati sa tim šta se od njih očekuje.

– Rezultate rada ceniće tako što će na početku svake godine da se postave ciljevi koji treba u toj godini da se ispune, a na kraju godine, u zavisnosti od ostvarenja ciljeva, davaće se odgovarajuća ocena njihovog ispunjenja – kažu u ministarstvu.

Na osnovu ostvarenih rezultata rada državni službenik biće nagrađen većom platom. Onom ko ceo radni vek provede u jednom zvanju maksimalna povišica na osnovu rezultata biće 40 odsto.

Predviđeno je da za nekvalitetan rad budu premešteni na drugo radno mesto, s nižom platom, a mogu dobiti i otkaz.

Kako pišu „Novosti“, koliko će država odrešiti kesu za dobre ćate, zavisiće od stanja u državnoj kasi, a Zakonom o budžetu svake godine će se određivati da li i koliko ima novca za uvećanje plata po osnovu rezultata rada.

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe, planirano je da sve ocene moraju da budu obrazložene navođenjem konkretnih primera ponašanja i rezultata činovnika. Nezadovoljni imaju pravo žalbe i sudske zaštite u slučaju pogrešnog ocenjivanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here