Za poljoprivrednike još 3,3 miliona evra

Za poljoprivrednike obezbeđena dodatna sredstva u okviru IPARD programa

569

Poljoprivrednicima u Srbiji ove godine obezbeđeno je dodatnih 3,3 miliona evra, u okviru IPARD programa.


Naime, ovaj novac moći će da se investira u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za preradu i marketing. Takođe, poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove mogućnosti za ulaganje i lakše ispunjavanje određenih uslova u sektoru voća, povrća i mesa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, u sektoru voća i povrća, na malim poljoprivrednim gazdinstvima, do 15 hektara, ubuduće će se proveravati standardi samo u sektoru investicije, na koji se zahtev odnosi, a ne na celom poljoprivrednom gazdinstvu.

– Uslovi za poljoprivredna gazdinstva, sa minimum dva imaksimum 20 hektara jagodičastog voća i od dva do 100 hektara drugog voća, proveravaće se na kraju investicije, osim u slučaju skladišnih objekata, gde uslovi treba da budu zadovoljeni na početku investicije – kažu u resornom ministarstvu.

– Poljoprivrednici će dobiti i novac za podizanje i obnavljanje zasada voća, kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala, uključujući pripremu zemljišta, što do sada nije bio slučaj. Sadnice su mogle da se nabave samo kroznacionalne mere. I u povrtarstvu će biti povećana gornja granica.Takoje novi maksimum 100 hektara otvorenog prostora za proizvodnju povrća, na kraju investicije, umesto 50 hektara, koliko je do sada bila.

– Kod proizvodnje mesa, dodata je nova kategorija i to kada je reč o tovu teškog tipa, u živinarstvu, a uslov je upisani objekat za proizvodnju jata kokošaka roditeljskog tipa – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Postupak za ostvarivanje prava na IPARD podršku koji se vodi pred Upravom za agrarna plaćanja, različit je od zahteva za subvencije iz nacionalnog budžeta, prvenstveno zbog broja terenskih kontrola koje se obavezno sprovode. Kako ukazuju u Upravi, postupak se sastoji od dve faze – odobravanja projekta i zahteva za isplatu.

– U prvoj fazi podnosilac je dužan da uz zahtev za odobrenje projekta dostavi svu potrebnu dokumentaciju, kako bi uopšte ušao u proces – ističu u Upravi za agrarna plaćanja. – Pošto se projekat odobri, korisnik može da započne investiciju i završi je u roku koji mu je rešenjem o odobravanju projekata naložen. Nakon toga korisnik podnosi zahtev za odobravanje plaćanja.

U rešenju o isplati IPARD podsticaja su navedena sva prava i obaveze koje korisnik mora da ispoštuje u narednih pet godina, od momenta isplate. Prema najavama iz resornog ministarstva, ove godine trebalo bi da bude raspisano sedam konkursa za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj u Srbiji – takozvani IPARD program.

Za nabavku traktora preko ovog programa lane je bilo dva puta više podnetih zahteva nego raspoloživog novca. Iz pretpristupnog fonda za ruralni razvoj, srpski poljoprivrednici do 2020. godine mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here