U Bačkoj Palanci tokom prošle nedelje registrovano 270 obolelih od gripa

Epidemiološka situacija gripa u Bačkoj Palanci

0
1216

Epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci u vezi sa obolevanjem od gripa je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.


Od početka godine beleži se kontinuiran porast broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, na teritoriji oštine. Od ukupno, oko 560 registrovanih ove godine, 270 obolelih je registrovano samo tokom prošle nedelje.

Najveći broj obolelih registrovan je u dece 0-14. godine života.
Kod dvoje dece, lečenih ambulantno, uzrasta 4 i 10 godina, potvrđeno je da se radi o virusu gripa tip AH1N1. Virus gripa AH1N1, laboratorijski je potvrđen kod još 6 osoba iz naše opštine. Oboleli, starosti od 47-80 godina, su hospitalizovani zbog neke druge osnovne bolesti, a na žalost, jedna osoba je preminula od posledica virusa gripe, kao komplikacija više osnovnih bolesti (dijabetes, kardiovaskularno oboljenje, gojaznost).

 

Ni jedna obolela osoba nije bila vakcinisana vakcinom protiv gripa.
Tokom jeseni sprovedena je vakcinacija protiv gripa i svih 2400 doza je utrošeno. Vakcinisana je 1693 osoba starija od 65 godina, a najmanji procenat je vakcinisane dece (16. dece od 6 meseci do 19 godina života)

Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini je registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa.

Podsećamo da je neophodno primenjivati u kontinuitetu opšte preventivne mere. Mere treba primenjivati u svakoj prilici u sezoni gripa, u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja gripa (higijena disajnih puteva, higijena ruku, kao i provetravanje prostorija u kojima se boravi).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here