„Dobri čovek“ oduševio palanačku publiku

827

Britka, satirična, duhovita predstava gađa u centar srpskog mentaliteta, koji se nije menjao stotinama godina. Predstava je odigrana u četvrtak (7.2.) u Gradskom bioskopu u Bačkoj Palanci.

Kabaretska predstava “Dobri čovek” nastala je u produkciji Teatra “Balkan novi pokret”. Inspirisana je “Listićima”, koje je mladi Branislav Nušić krišom zapisivao dok je ležao dvogodišnju robiju u Požarevcu, zbog “teškog” prekršaja – napisane pesme “Dva raba””. “Dobri čovek” izvedena je  u četvrtak (07.02.) u Gradskom bioskopu u Bačkoj Palanci.

„Svaka misao je aktuelna, kao da je zapisana u našem vremenu. Otud i aktuelnost ovog teksta nije dnevna, već svevremena – navodi se o ovoj kabaretskoj predstavi.“

Glumica Vesna Stanković otkrila je šta je za nju bio najveći izazov tokom rada na ovoj predstavi;

– Ovo je bila jedna prilično ozbiljana i zahtevna aktivnost u koju sam se upustila na predlog Ljilje Blagojević. Veliki izazov za mene je bio da od nečega što su Nušićeve misli, koje je zapisivao tokom zatvorskih dana, napravim nešto što je pozorišna forma. Sakupila sam još neke njegove priče pa će publika tokom predstave moći da sazna kako je dramski tekst „Sumnjivo lice“ 43 godine bio u pozorišnom zatvoru, odnosno da predstava je prvi put postavljena skoro pola veka kasnije – objašnjava Stankovićeva.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Predstava „Dobri čovek“ prvi put je izvedena 17. maja za godišnjicu Telekijanuma u Budimpešti, a nakon toga uspešno je predstavljena publici i u drugim evropskim gradovima, ali i Kanadi.

– Jedno od poslednjih gostovanja imali smo u Kanadi, gde smo predstavu igrali u sedam različitih gradova. Ono što je zanimljivo jeste da je Nušić svoj dnevnik pisao tačno pre 130 godina, tada je bio u zatvoru. A komentari tamošnje publike bili su da tekst treba prevesti i na ekgleski jezik, jer su oni kroz ovu priču prepoznali neke manjkavosti kanadskog društvenog uređenja. Dakle priča je univerzalna, a opet aktuelna i posle 130 godina – navodi glumica.

Kako kaže, zajedno za ekipom predstave (koju pored nje čine Ljiljana Blagojević i Branislav Tomašević) odlučila se za brodvejski model, da predstavu prvo izvode po gostovanjima, a tek kasnije upriliče veliku beogradsku premijeru.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here