Za borbu protiv bele kuge 650 miliona dinara

447

Vlada Srbije je za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima za mere populacione politike, izdvojila 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego 2018.


Ovo je izjavila ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

„U skladu sa finansijskom stabilnošću u budžetu povećava se suma novca koja ima tendenciju da što veći broj donosioca odluka na nivou gradova i opština, najpre izanaliziraju svoju demografsku populacionu situaciju uoče koje su to najosetljivije tačke i da investiraju upravo za te mere“, kaže Đukić Dejanović za Tanjug.

Konkurs za dostavljanje projekata za bespovratna sredstva traje od 15. februara do 7. marta, ali se već veliki broj lokalnih samouprava se obratio za dodatne informacije oko načina na koji će aplicirati, dodaje Đukić Dejanović.

„Opštine i gradovi koji se pripremaju i koji će do 7. marta podneti svoju projektnu dokumentaciju, već analiziraju kakvi su populacioni parametri, kakvi su demografski indikatori i šta misle o upravljanju migracija u svom gradu. Demografija nije samo rađanje i umiranje, to je šire polje delovanja, pre svega lokalne samouprave, ali i svakog pojedinca“, dodaje ministarka bez portfelja za Tanjug.

Ona se osvrće na godinu koja je iza nas i kaže da je u 2018. godini najviše novca otišlo za poboljšavanje uslova u predškolskim ustanovama kao i da je po ovom osnovu preko 1.000 mališana dobilo svoje mesto u vrtićima.

Pored toga, sredstva su raspoređena za otpočinjanje poslova mladih ljudi, roditelja i budućih roditelja, jer je to jedan od načina da ostanu u svom gradu i formiraju porodicu, kaže Đukić Dejanović.

Navodi se da je članica ekspertskog tima za ekonomske migracije, koja je o ovoj temi govorila i na Savetu za populacionu politiku, i kaže da je plan da se mladi zadrže, a oni koji su otišli da se motivišu da se vrate.

„Svaka jedinica lokalne samouprave mora raditi na popravljanju uslova kako bi što veći broj ljudi imalo motiva da ostane tu gde je, a neke svoje kulturne, sportske, turističke potrebe da može da zadovolji tokom godišnjih odmora. Zato mi moramo svaki grad ili opštinu moramo da podržimo da razmotri takvu mogućnost“, dodaje Đukić Dejanović.

Ministarka je takođe iznela podatak da se povećava broj porodica sa drugim, trećim i četvrtim detetom i najavila i izbor za najodgovorniju kompaniju u pogledu populacione politike, jer je to najbolja promocija rada i roditeljstva.

Povodom Predloga za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kaže da je Vlada posle tromesečne primene ustanovila koji su najveći problemi postojećeg zakona.

„Mi smo uočili tri kategorije žena koje treba da budu popravljene sa aspekta finansijskog položaja. To su one žene koje imaju visoka primanja, žene koje su radili do šest meseci i treća kategorija su žene koje su tek počele da rade, zatrudnele i moraju da odu na bolovanje“, zaključuje Đukić Dejanović.

Pratite BAP VESTI na facebooku i na instagramu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here