Novi detalji neverovatne prevare V.M, službenice PIO fonda u Bačkoj Palanci

0
3880

Referent za isplatu penzija u Bačkoj Palanci V. M. (61) uhapšena je zbog sumnje da je proneverila novac PIO fonda. Ona je navodno punih 13 godina pare od penzija preminulih osoba uplaćivala na račune rođaka i prijatelja. Na taj način, kako se navodi u saopštenju MUP, prisvojila je sumu veću od 23,1 milion dinara.

V.M. je saslušana u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije novosadskog Višeg tužilaštva, a sudija za prethodni postupak je, kako saznajemo, odlučio da se u daljem postupku brani sa slobode. To joj je, kako saznajemo, dozvoljeno jer je priznala da je počinila krivično delo za koje se tereti.

Pronevera, navodno, trajala je od 25. maja 2005. do 25. avgusta 2018. godine. V.M. se sumnjiči da je pomoću šifri za pristup sistemu PIO fonda isplaćivala penzije preminulim osobama. Pored toga ovu prinadležnost je isplaćivala i osobama kojima je penzija prestala po nekom drugom osnovu.

Osumnjičena je, kako je saopštio MUP, taj novac uplaćivala na račune rođaka i prijatelja, a zatim je pare podizala platnim karticama na bankomatima. Vest o hapšenju V. M, među žiteljima Neština, sela sa oko 600 ljudi, nedaleko od Bačke Palanke, u kojem živi službenica, sve je iznenadila i zaprepastila.

– Pročulo se brzo da je uhapšena. Za sve nas koji živimo sa malim primanjima i jedva sastavljamo kraj sa krajem, to je veliki šok – kaže jedan meštanin Neština.

Sada se može čuti i nepotvrđena priča da je V. M, navodno, svom sinu kupila stan ili kuću u centru Bačke Palanke. Spekuliše se da je to možda platila upravo ovim novcem koji je uzela iz PIO Fonda.

Mahinacije sa isplatama penzija, otkrivene su, kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, redovnom i vanrednom kontrolom rada Filijale u Bačkoj Palanci, u avgustu 2018. godine. Posle toga PIO fond je 6. septembra prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv V. M.

Sada bivša službenica je uhapšena 25. februara zahvaljujući dobroj saradnji PIO Fonda, MUP-a i nadležnog Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

 

PIO Fond je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, aktivno radio na prikupljanju dokumentacije i dopunama krivične prijave, u cilju što bržeg procesuiranja odgovornih osoba. Po sprovođenju radno-pravnog postupka, uhapšenoj je 21. novembra 2018. godine uručen otkaz.

Pratite BAP VESTI na facebooku i na instagramu.

 

– U toku su postupci za utvrđivanje eventualne odgovornosti ostalih zaposlenih na poslovima koji su predmet ovog postupka. Svi za koje se utvrdi bilo koji stepen odgovornosti i propusta u radu biće adekvatno kažnjeni – navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Pogledaj:

Reakcije Bačkopalančana na proneveru u fondu PIO (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here