Hraniteljstvo je predivno putovanje

Estera i Denis iz Pivnica, hranitelji bliznakinja pričaju o svom iskustvu.

3546

Kako postati hranitelj? Da li je to teško i koliko traje procedura? Svoje iskustvo prenose Estera i Denis iz Pivnica.


Informisanje – Sve informacije o hraniteljstvu možete naći na www.hraniteljstvocps.gov.rs/latinica/postupak-zasnivanja hraniteljstva.html, ali praktična iskustva drugih hranitelja je teško naći.

Odluka – „Mi želimo da budemo hraniteljska porodica i verujemo da smo spremni za to“.

Prikupljanje dokumentacije – Ovo ide prilično brzo. Ovde možete videti spisak dokumentacije koja vam je potrebna:

  • Fotokopija lične karte,
  • Izvod iz matične knjige rođenih,
  • Izvod iz matične knjige venčanih (ako su hranitelji u braku),
  • Uverenje o državljanstvu,
  • Lekarsko uverenje,
  • Potvrda o zaposlenju i mesečnim prihodima,
  • Potvrda o imovini,
  • Uverenje o neosuđivanju (pribavlja po službenoj
    dužnosti CSR),
  • Uverenje da se protiv hranitelja ne vodi istraga, odnosno da nije podignuta optužnica,
  • Uverenje da nije lišen roditeljskog prava (dobija se u sudu – vanparnična pisarnica).
  • Uverenje da nije lišen poslovne sposobnosti (dobija se u Centru za socijalni rad),
  • Potvrda da nije na evidenciji lica protiv koga je određena mera zaštite od nasilja u porodici (dobija se u Centru za socijalni rad).

Većinu ovih dokumenata dobijate besplatno, samo treba da naglasite da su vam potrebni za hraniteljstvo.

Prvi odlazak u Centar za socijalni rad – Sve papire, uz zahtev koji se piše u slobodnoj formi, odneli smo u Centar za socijalni rad.

Čekanje – Onošto sledi je period čekanja. Svaki dan smo iščekivali poziv u kom će nam reći koji su sledeći koraci.

Pedagog – Procenu opšte podobnosti kroz razgovor sa pedagogom smo imali u Dečijem Selu – Novi Sad. Ovaj razgovor je protekao jako dobro. Neka od pitanja su bila ova: Čime se bavite? Kakvi su vam stavovi u vezi vaspitanja dece? Kakvu decu želie da uzmete u hraniteljsku porodicu?

Psiholog – Ovaj razgovor je protekao još bolje. Sa psihologom smo pričali najviše o odnosu koji imamo Denis i ja, o negativnim i pozitivnim stvarima iz našeg detinjstva i tome kako su nas roditelji odgajali i vaspitavali.

Kućna poseta – Nedelju dana nakon razgovora koje smo obavili u Dečijem selu, u kuću nam je došla socijalna radnica koja je proveravala da li je naša kuća adekvatna za smeštaj dece. Soba za dete mora imati 6 m2 po detetu, poseban ležaj, dve posteljine, jastuk, dva prekrivača, radni sto, orman za garderobu i obuću, ogledalo i grejno telo.

Obuka – tj. program pripreme za hraniteljstvo. Ovde se takođe vrši procena budućih hranitelja. Za mene lično, ovo je bilo jedno predivno i korisno iskustvo koje je potrebno svakoj osobi koja želi da postane hranitelj.

Ova obuka vas motiviše da bolje razmislite o odluci koju ste doneli, a takođe pruža šansu da upoznate ljude koji su na istom putu kao i vi. Obuka se radi na osnovu knjige „Sigurnim korakom do hraniteljstva“. Pročitala sam tu knjigu i pre nego što smo krenuli sa obukom, ali to nije isto kao kada na sve te teme porazgovaraš sa nekim drugim.

Obuku smo imali dva puta nedeljno u 11 susreta. Uvek je bilo dosta  diskusije. U početku nisam volela kada su razdvojili Denisa i mene, ali kad smo se svi upoznali bilo je veoma lepo. Posle svake obuke bismo dobili domaći zadatak koji je trebalo da uradimo do sledećeg viđenja.

Čekanje – Sa obukom smo završili sredinom novembra i rekli su nam da od Nove godine možemo da očekujemo potvrdu za rad, ako smo podobni da budemo hranitelji.

Ponovo čekanje –  Svako ima svoju priču, ali nas su iznenadili kad su nas nazvali posle nedelju dana i rekli da imaju bliznakinje kojima je potreban smeštaj. To je priča za sebe, ali želim da kažem da poziv možete dobiti jako brzo, ali isto tako može se desiti da čekate i više nego što ste se nadali.

Eto, to je ukratko način na koji se postaje hranitelj, teorijski i zakonski. Putovanje je predivno, ali isto tako puno izazova i preispitivanja. Mi smo srećni što smo izabrali baš ovaj put, govore Estera i Denis.

U informatoru, koji možete pogledati na ovom linku (www.hraniteljstvocps.gov.rs/latinica/postupak-zasnivanja hraniteljstva.htm), nalaze se sve informacije, koje su vam potrebne kako biste postali hraniteljska porodica, a isto tako i na sajtu Centra za porodični smeštaj i usvajanje (www.cpsuns.rs).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here