Uspavan pas koji je nasmrt izujedao ženu u Pančevu

505

Pas rase staford, koji je u subotu nasmrt izujedao Pančevku, a čiji je vlasnik, inače, sin preminule žene, juče je uspavan.


Veterinarska služba procenila da je pas opasan i da je potrebno da se izvrši eutanazija.

„Pas vlasnika Ivana Munjerana iz Pančeva koji je usmrtio jednu, a teško povredio još jednu osobu, eutanaziran je u skladu sa odredbama Zakona o dobrobiti životinja a na osnovu mišljenja veterinarske službe da pas predstavlja opasnost za ljude, druge životinje i životnu sredinu“, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u čijoj je nadležnosti i Veterinarska inspekcija.

Veterinar: Pre nabavke psa, edukujte se o rasi

Ovaj incident u javnosti je ponovo otvorio pitanja da li su neke vrste pasa po prirodi agresivnije, ili se tako ponašaju zato što ih neko zlostavlja.

Veterinar Goran Tomašić kaže za N1 da je potrebno edukovati se o rasi pre uzimanja psa, ali i posvetiti pažnju socijalizaciji.

Tomašić kaže da neki svaljuju krivicu na psa, neki na vlasnika, ali da je, prema njegovom mišjenju, veća odgovornost vlasnika za dela koja učini sam pas.

On navodi da ne bi pravio „bele“ i „crne“ liste rasa pasa i ističe – „pas je onakav kakvim ga vlasnik načini, i tako će se ponašati u budućnosti“. Problem nastaje u odgajivanju pasa, jer se kod nas preskaču koraci kad pas, kao štene, dođe u novu kuću.

Pored zdravstvene nege, novi vlasnik treba da se pozabavi i time kako se vrši socijalizacija pasa – prema ostalim životinjama i prema ljudima, ističe. Novi vlasnici mogu savete s tim u vezi da potraže u brojnim udruženjima u Srbiji, koja se bave edukacijom i uspostavljanjem kontrole vlasnika nad psima, dodaje.

Veterinar savetuje da budući vlasnici pasa, pre nego što ih dovedu u kuću, treba da se raspitaju kakvog psa uzimaju. Moraju i da znaju iz kojih namera su rešeni da uzmu psa, koje su njihove želje i očekivanja. Ističe da pas za sedam, osam ili devet meseci stiže do polne i druge zrelosti, tako da je jako kratko vreme za „pravedno vaspitanje“ i socijalizaciju psa. Nije loše napraviti neku vrstu edukacije vlasnika za određenu rasu, koju želi, da bude pripremljen na ono što može taj pas da „proizvede“, dodaje.

Vraćajući se na slučaj u Pančevu, navodi da je u pitanju staford, koji ima terijerske krvi, ali dodaje da takvu agresivnost može da pokaže i neki manji pas. Ipak, dodaje da staford može da nanese teže povrede od manjih pasa, jer se radi o ekstremno mišićavoj životinji, sa ekstremno jakim ugrizom vilice, za razliku od ostalih rasa.

Gost N1 kaže da normativno u Srbiji nije jasno i precizno određeno pitanje odgovornosti, dok se u nekim zemljama ono što uradi pas tretira kao da je vlasnik uradio.

Govoreći o zlostavljanim psima, navodi da kod nas ne postoje rehabilitacioni centri za njih, kao u nekim zemljama gde oni ulaze u fazu resocijalizacije.

Upitan o tome kako se građani Srbije odnose prema ovim svojim ljubimcima, Tomašić kaže da psi zauzimaju važno mesto u kući, i da ih mnogo vlasnika tretira kao članove porodice. Situacija, konstatuje, ide na bolje, bez obzira na ovakve slučajeve, koji zasigurno nisu svaklodnevica.

Čipovanje i praćenje pasa je obaveza po zakonu. Gost N1 smatra da je 80, 85 odsto ovih ljubimaca čipovano, što, dodaje, nije malo.

„Veliki broj novih vlasnika pristaje na to, i kod njih je efekat sto odsto.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here