Pad cene pšenice, kukuruza i soje na Produktnoj berzi

570
Foto: Ilustracija

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 2.050 tona robe, čija je finansijska vrednost 36.239.500 dinara. U odnosu na prethodni period količinski obim prometa je viši za 203,70%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 156,73%.


Treću nedelju za redom nastavljen je pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pad cena na globalnim tržištima žitarica utiče na pad cena domaćih proizvoda.

Pad cena kukuruza, pšenice i soje

Kukuruz je početkom nedelje doživeo pad cena na 15 din/kg bez PDV-a, da bi se tokom nedelje zadržao na istom cenovnom nivou. Žuto zrno sa klauzulom „franko luka“ je trgovano po 15,60 din/kg bez PDV-a, u ukupnoj količini od 1.700 tona. Ponerisana cena je iznosila 15 din/kg bez PDV-a (16,50 din/kg sa PDV-om), što predstavalja pad od 3,85% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Pšenica je ove nedelje izostala sa trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Ponude hlebnog zrna po 22 din/kg nisu pronalazile svoje kupce. Sa druge strane slabija potražnja, ukazuje na pad cena ove žitarice.

Soja zrno početkom nedelje je trgovano po jedinstvenoj ceni od 38,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje ponude soje na nižim cenama nisu pronalazile kupce. Slaba potražnja za ovom uljaricom gura cene ka niže.

Neizvesnost pregovora između SAD i Kine utiče na kretanje cene soje

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,64%, a kukuruz je pojeftinio 1,66%. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,76%, a sojina sačma je pojeftinila 0,10%. I dalja neizvesnost trgovinskih pregovora između SAD i Kine utiče na kretanje cene soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,98%, a kukuruz (junski fjučers) je pojeftinio 0,15%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here